Le Monde: Fegyveres csoportok 70 millió dollárt loptak el egy banktól Gázában

Le Monde: Fegyveres csoportok 70 millió dollárt loptak el egy banktól Gázában

A Gázai övezet fegyveres csoportjai, köztük a Hamászszal feltételezhetően kapcsolatban álló csoportok áprilisban mintegy 70 millió dollárt raboltak ki a Bank of Palestine több fiókjából. Erről a Le Monde című francia lap számolt be szombaton – írja az AFP ügynökség szerint a TASR.

A pénzt több fiók széfjéből zsákmányolták ki – áll a jelentésben, amely a Bank of Palestine külföldi partnereknek küldött dokumentumára hivatkozik.

Április 16-án az egyik gázai fiók alkalmazottai lyukat találtak a széfszoba mennyezetén, és felfedezték, hogy hárommillió dollár értékű, bankautomatáknak szánt izraeli sékel hiányzik. Másnap fegyveresek csoportjai robbanóanyagokkal tértek vissza a helyszínre, felrobbantották a védőbetonkamrát, és három széfből több mint 30 millió dollár értékben vittek el készpénzt különböző valutában.

Hírdetés

A francia lap szerint két nappal később a bank legnagyobb fiókját megtámadta egy kommandó, ami azt állította, hogy „a legfelsőbb gázai hatóságoknak” fele meg, ami a lap szerint utalás a Hamászra. Több mint 36 millió dollár értékben vittek el sékeleket.

Az 1960-ban alapított Bank of Palestine a Gázai övezet fő pénzintézete.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »