Kormányellenes aktivistákat ítéltek el Fehéroroszországban egy orosz katonai gép elleni szabotázskísérletért

Kettőtől huszonöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélt pénteken egy minszki bíróság tizenkét embert azzal a váddal, hogy – a bíróság megfogalmazása szerint – terrorcselekményt készültek elkövetni a fehérorosz főváros közelében található katonai repülőtér és azon egy orosz katonai gép ellen.

Fehérorosz kormányellenes aktivisták egy csoportja 2023 februárjában azt állította, hogy felrobbantottak egy modern orosz katonai megfigyelő repülőgépet a légitámaszpont ellen végrehajtott dróntámadás során.

Oroszország és Fehéroroszország álhírnek nevezte a bejelentést, a fehérorosz televízió egy felvételt is bemutatott, amelyen állítása szerint egy sértetlen Berijev A-50 típusú légtérmegfigyelő repülőgép volt látható.

Egy héttel később Minszk közölte, hogy őrizetbe vett egy „terroristát” és több mint húsz bűntársát a légitámaszpont ellen elkövetett szabotázskísérlet miatt.

Hírdetés

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő szoros szövetségese akkor azt állította, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és az amerikai Központ Hírszerző Szolgálat (CIA) állt a művelet mögött. Mint mondta, a gép csak felületi károkat szenvedett, amelyeket egy „kis drónnal” okoztak – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Pénteken a fehérorosz főügyészség közölte, hogy a Minszki Városi Bíróság tizenkét embert ítélt el, miután bűnösnek találta őket terrorizmus, szélsőségesség és más súlyos bűncselekmények elkövetésében.

A fővádlottat, az ukrán állampolgárságú Mikola Svecet távollétében 25 évi börtönre ítélték. Svecet, aki tavaly áprilisban interjút adott a fehérorosz állami televíziónak, amelyben részletesen elmondta, hogyan tervelték ki a támadást, Ukrajnával történt fogolycsere keretében engedték el júniusban a Vjaszna fehérorosz emberi jogi csoport közlése szerint.

Azt nem tudni, hogy a többi vádlott közül hányat ítéltek el távollétében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »