Újabb ajándék az uniós bíróságtól: ha egy tagállam elismerte a „nemváltoztatást”, a többinek is így kell tennie

Újabb ajándék az uniós bíróságtól: ha egy tagállam elismerte a „nemváltoztatást”, a többinek is így kell tennie

Az uniós állampolgárok jogaival ellentétes, ha egy tagállam megtagadja a keresztnév és a nem valamely más tagállamban történt megváltoztatásának elismerését – tette közzé határozatát pénteken az EU bírósága.

A határozat előzménye az volt, hogy egy román állampolgárt születésekor nőneműként anyakönyvezték hazájában. Miután az Egyesült Királyságba költözött, megszerezte a brit állampolgárságot, megtartva mindeközben román állampolgárságát is. Az Egyesült Királyságban 2017-ben megváltoztatta keresztnevét és megszólítását nőiről férfire, 2020-ban pedig jogilag elismerték "férfi identitását". A felperes később a román hatóságoktól azt kérte, hogy hivatalos dokumentumaiban férfiként szerepelhessen, azonban kérelmét visszautasították, és arra szólították fel, hogy "nemváltoztatás" engedélyezése iránti új bírósági eljárást kezdeményezzen Romániában. Az érintett azt kérte egy bukaresti bíróságtól, hogy rendelje el születési anyakönyvének az Egyesült Királyságban jogerősen elismert "nemi identitásának" megfelelő kiigazítását, bírósági eljárás nélkül.

A bukaresti bíróság az uniós bírósághoz fordult az ügyben, annak a tisztázását kérve, hogy a román hatóságok megtagadó határozatát megalapozó nemzeti szabályozás összeegyeztethető-e az uniós joggal.

Hírdetés

Az EU bírósága határozatában leszögezte: az uniós joggal ellentétes az a tagállami szabályozás amely megtagadja az állampolgártól egy másik tagállamban, jogszerűen megváltoztatott utónév és "nemi identitás" elismerését és a születési anyakönyvébe való bejegyzését. Ez abban az esetben is fennáll, hogy a változtatás elismerése iránti kérelmet a Brexit után nyújtották be Romániában, mivel a változtatás hivatalosan egy akkor még uniós tagállamban ismerték el.

"Az a körülmény, hogy az Egyesült Királyság már nem az Európai Unió tagállama, nem befolyásolja az uniós jog alkalmazását ebben az esetben" – hívta fel a figyelmet az uniós bíróság.

A bíróság megállapította: ha valamely tagállam megtagadja egy másik tagállamban jogszerűen megváltoztatott "nemi identitás" elismerését, az korlátozza a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jog gyakorlását. "A nemi identitás, csakúgy, mint az utónév, a személyazonosság alapvető eleme. Az identitás elismerésének megtagadása megnehezíti a mindennapi életben a személyazonosság igazolását, valamint jelentős szakmai, igazgatási és magánjellegű hátrányokhoz vezet" – emeli mi a határozat.

Az uniós bíróság emlékeztet arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatából az következik, hogy az államok kötelesek a "nemi identitás" jogi elismerésére irányuló, egyértelmű és kiszámítható eljárást előírni, amely lehetővé teszi a "nem megváltoztatását".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »