Ezer eurós minimálbért szeretne elérni a miniszterelnök 2-3 éven belül – a nap hírei

Ezer eurós minimálbért szeretne elérni a miniszterelnök 2-3 éven belül – a nap hírei

Ezer eurós minimálbért és 1 millió forintos átlagjövedelmet szeretne elérni a miniszterelnök 2-3 éven belül. Megszavazta a büntetővám kivetését a Kínában gyártott elektromos autókra az Európai Unió, Magyarország nemmel voksolt. A képviselők eskütételével megalakult a Fővárosi Közgyűlés.

Továbbra is 3-6 százalék közé várja a jövő évi GDP-növekedést az elemzők által vált 3,5 százalékkal szemben a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a turizmus és az élelmiszeripar jól teljesített, de a járműipar nehéz helyzetben van, hozzátette ugyanakkor, hogy a várakozások szerint az európai piaci helyzet javulni fog. Azt mondta: szeretnék elérni az ezer eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra növelni 2-3 éven belül. A kormányfő gazdasági hidegháborúnak nevezte, hogy az Európai Unió büntetővámot vetne ki a kínai termékekre.

Megszavazta a Kínában gyártott elektromos autókra a büntetővám kivetését az Európai uniós tagállamok többsége. A javaslat ellen öt tagállam, köztük Németország és Magyarország szavazott, 12 ország köztük Spanyolországot és Svédországot tartózkodott. Az Európai Bizottság kiemelte: folytatják a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a Kereskedelmi Világszervezet szabályozásaival összhangban lévő megoldás kidolgozására.

A képviselők eskütételével megalakult az új összetételű Fővárosi Közgyűlés. A testületet a főpolgármester és 32, a fővárosi listáról mandátumot szerzett képviselő alkotja 6 frakcióval. A Fővárosi Közgyűlés nem választott főpolgármester-helyettest, mivel a tisztség betöltőjének személyére Karácsony Gergely főpolgármester a korábbi bejelentésének megfelelően nem tett javaslatot, ezt Vitézy Dávid politikai kudarcnak nevezte. A testület a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításáról sem tudott dönteni.

Megérkezett Budapestre az új villamosflotta első járműve. A Spanyolországban gyártott CAF a megrendelt 51 darabos flotta első elkészült járműve. A beruházással a jelenlegi 30-ról 40 százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban. Az új jármű 34 méter hosszú, a korábbinál nagyobb teljesítményű klímaberendezéssel felszerelt.

Összesen 68 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány. A 4 intézkedésből álló csomag már megjelent a Magyar Közlönyben. 18,7 milliárd forintot a rendőrség dologi kiadásainak fedezetére költenek, 7,2 milliárd forintot közútfejlesztésre fordítanak, 4,7 milliárd a Pénzügyminisztérium működési kiadásaira, csaknem 2 milliárd forint pedig infokommunikációs szolgáltatásokra megy el.

Hírdetés

Augusztusban 9,5 százalékkal csökkent az ipari termelés – ismertette első becslése alapján a KSH. Az előző hónaphoz képest fél százalékkal zsugorodott a kibocsátás. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés. Mindössze 3 alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a vegyi anyag termék gyártásában. A Nemzetgazdaság Minisztérium az adatokat kommentálva azt írta: a gazdaság egésze növekszik.

A kormány céljaival összhangban továbbra is versenyképesek a magyar üzemanyagárak és illeszkednek a szomszédos országok átlagáraihoz – írja a KSH adataira hivatkozva a nemzetgazdasági tárca. Szeptemberben a benzin átlagára 2 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára 1 forinttal került kevesebbe.

Rövidesen további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból, ennek lehetőségét ezúttal Szlovákia biztosítja az evakuációs légijáratával – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt közölte: a lehetőségre ezúttal összesen tíz ember jelentkezett. Szijjártó Péter továbbra is arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy csak halaszthatatlan esetben utazzanak a térségbe.

Libanonban ideiglenes nyughelyen temették el a Hezbollah meggyilkolt vezetőjét. Haszan Naszrallah egy hete halt meg egy izraeli csapásban. Közben újabb izraeli légicsapások érték Bejrútot. A Guardian információi szerint a Hezbollah következő vezetője volt a célpontja a Bejrút déli elővárosát ért izraeli légicsapásoknak. A Hezbollah nem kommentálta az állításokat.

13 hónapja a legnagyobb egyhavi emelkedéssel nőttek a globális élelmiszerárak szeptemberben, elsősorban a cukor drágulása miatt. A cukorárindex augusztussal összevetve 10,4 százalékkal emelkedett, miután Brazíliában romlottak a terméskilátások. Jelentősen zuhant a rizs ára az ázsiai piacon. Ennek oka, hogy enyhültek a kínálattal kapcsolatos aggodalmak.

Pert indított a TikTok ellen a texasi főügyész azt állítva, hogy a közösségi médiaplatform megsértette a gyermekek magánélethez való jogát és az állami törvényeket. A vád szerint a vállalat a szülők vagy törvényes gyámok beleegyezése nélkül osztotta meg a gyermekek személyes azonosító adatait. A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok egyelőre nem reagált a megkeresésekre.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »