Korčok szerint 250 ember szeretne Afganisztánból Szlovákiába jönni

Korčok szerint 250 ember szeretne Afganisztánból Szlovákiába jönni

Nyitókép: SITA

250 ember szeretne Afganisztánból Szlovákiába jönni. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter tájékoztatása szerint a szlovákiai polgárok afgán származású rokonairól, valamint a Szlovákiával együttműködő különféle intézményekben dolgozó emberekről van szó. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint szükség esetén Szlovákia újabb gépet tud küldeni Afganisztánba.

Szlovákiában van a családjuk vagy itteni állampolgársággal rendelkeznek 

 „Ma reggelig 250 ember jelentkezett, akiket két nagyobb csoportra lehet osztani. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik a szlovákiai polgárok közvetlen vagy távoli rokonai, afgán származásúak, de az elmúlt években szlovák állampolgárságot kaptak. A másik csoportba azok a személyek tartoznak, akiket különféle szervezetektől – egyetemek, oktatási intézmények – kell befogadnunk“

– mondta a külügyminiszter.

Hírdetés

Korčok azt is hozzátette, hogy az Afganisztán megsegítésére létrehozott rengeteg projekt miatt az elmúlt évtizedekben bővült azoknak a személyeknek a köre, akik most a civil szervezeteken keresztül jelentkeznek Szlovákiába. A miniszter megjegyezte, hogy Szlovákia minden kérvényt individuálisan fog elbírálni, és biztonsági szempontból mindent személyt ellenőrizni fognak.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint amennyiben szükséges, újabb gépet tudnak küldeni Afganisztánba, de konkrétumokat nem árult el.

Eduard Heger kormányfő szerint az ügyben kommunikálnak a partnerekkel. Mint mondta, az esetek többségében nem Szlovákia a célpont, inkább csak tranzitország.

„Gyorsan kell cselekednünk, jelenleg arra várunk, hogy szükséges-e gépet küldenünk Kabulba, vagy elég valamelyik szomszédos országba, hogy onnan evakuáljuk az embereket“

– tette hozzá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »