Komárom új csillaga – Bandor Éva

Komárom új csillaga – Bandor Éva

Nyitókép: Körkép.sk

2024. április 29-én a komáromi Tátra mozi épülete elé ismét új csillag került elhelyezésre Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő kimagasló művészi teljesítményének elismeréséül, tekintettel arra, hogy az utóbbi években több filmes díjban részesült.

A „Csillag születik” szimbolikus eseményt 2021 őszétől rendezik meg, amellyel Komárom város kíván tiszteletet adni a filmszakma azon jeles személyiségeinek, akik valamilyen formában kötődnek a városhoz.

Az ünnepséget Keszegh Béla, a város polgármestere nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, majd méltatva Bandor Éva érdemeit, aki teljesítményével gazdagítja Komárom város hírnevét is. A polgármester szintén elismerését fejezte ki Ryšavý Boldizsár vállalkozó munkájáért, aki saját kezű kivitelezője az elhelyezett csillagnak, és aki minden alkalommal másféle kőből alkotja azt meg, tekintettel a művész egyéniségére. Bandor Éva ezennel egy mediterrán jellegű, olíva színezetű csillagot kapott, figyelembe véve, hogy érzelmileg kötődik Olaszországhoz.

Bandor Éva Jászai Mari-díjas művész tevékenységét Szabó G. László értékelte, előtte röviden összefoglalva életrajzát: a színésznő Párkányban született, Kéménden nevelkedett, Zselízen érettségizett és Pozsonyban szerzett színészdiplomát. Előbb a Kassai Thália Színházhoz, majd a Komáromi Jókai Színházhoz szerződött, végül Komárom városában eresztett gyökeret.

Hírdetés

Bandor Éva nagyszerű alakításait már számos filmben láthattuk. Legutóbb a Szlovák Televíziós és Filmakadémia a Nap a hálóban díjátadó ünnepségén a Hatalom (Moc) című filmben nyújtott alakításáért díjazták, amelyben egy anya szerepét játssza el.

Kiemelendő továbbá a Gyerekek (Deti) című filmben nyújtott szerepe is, amellyel a művésznő a 2015-ös pekingi filmfesztiválon a legjobb női mellékszereplő díjat vehette át. A díjat Kim Ki-duk neves rendező adta át számára.

A Bandor Éva névvel fémjelzett csillag leleplezésére magát a művésznőt kérték fel, aki e kérést örömmel és izgatottan teljesítette, az alkotó, Ryšavý Boldizsár segédletével.

A csillagavató ünnepséget követően a Tatra moziban filmvetítésre került sor, ahol a fent említett Gyerekek (Deti) című filmet az érdeklődők ingyenesen, (Komárom városa által finanszírozva) tekinthették meg.

A közkedvelt művésznőnek a Körkép olvasói mellett a szűkebb lakókörnyezetében élő szomszédjai, tisztelői nevében is szívből gratulálunk.

Buday Mária A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »