Klus és Kéry: Ha Oroszország biológiai, kémiai vagy nukleáris fegyvert vet be, a NATO-nak is be kell szállnia a háborúba

Klus és Kéry: Ha Oroszország biológiai, kémiai vagy nukleáris fegyvert vet be, a NATO-nak is be kell szállnia a háborúba

A háborúba történő beavatkozásnak számítana, ha Szlovákia az S-300-as rakétavédelmi rendszert átadná Ukrajnának – véli Marián Kéry, a Smer parlamenti képviselője. Mint mondta, ő maga nem értene egyet a kormány ezen lépésével. Úgy véli, Szlovákiának elsősorban a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár ezzel szemben megjegyezte, azzal, hogy az ország segít Ukrajnának, a saját érdekeit is védi.

Klus megerősítette, hogy az S-300-as légvédelmi fegyvert Szlovákia Ukrajnának adhatná át, ők ugyanis kezelni is tudják azt. Ezért cserébe azonban azt kérik, hogy hosszú távon biztosítsák Szlovákia légvédelmét. Kéry bírálta a Patriot-rendszer Szlovákiába érkezését, amelyet nem tudunk kezelni, és csak kölcsönbe kaptuk.

Hírdetés

Klus szerint Ukrajna semmilyen körülmények között sem mondhat le Krímről és Donbaszról. „Nemzetközi jogi szempontból ez egy olyan erős precedens lenne, amely felszámolna a több évtizede megszokott és a békét garantáló rendszert” – mondta. Hozzátette: tiszteletben kell tartani az egyes országok határait.

Klus és Kéry azonban egyetértettek abban, hogy amennyiben Oroszország kémiai, biológiai vagy nukleáris fegyvert vet be, a NATO-nak is be kellene szállnia a háborúba.

A hírt frissítjük!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »