Az Európai Parlament elnöke is köszöntötte a 75 éves FUEN-t

Az Európai Parlament elnöke is köszöntötte a 75 éves FUEN-t

„Ma ünnepeljük a FUEN megalapításának 75. évfordulóját. Ebben a folyamatosan változó világban 75 évig életben maradni már önmagában is nagy eredmény. Azonban a sikert nem években, hanem a szervezetbe fektetett munkában és az eredményeinkben szeretem mérni” – mondta Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a FUEN németországi kongresszusának megnyitóján csütörtökön.

Bár a FUEN számos sikert ünnepelhet, de sokszor zárulnak be ajtók előttük, mondta el a szervezet elnöke. Példaként hozta fel, hogy néhány tagállam ellenállása miatt idén júniusban elutasították a FUEN tagfelvételi kérelmét az Európa Tanács diszkriminációellenes, sokszínűségi és befogadási irányítóbizottságába (CDADI). Az elutasító országok listája nem nyilvános, de mindannyian tudjuk, melyik országokról van szó – tette hozzá Vincze. Reményre ad okot ugyanakkor, hogy az új Európai Bizottságnak lesz egyenlőségért felelős biztosa, Hadja Lahbib Belgiumból, és Ursula von der Leyen megbízó levelében szerepel: „Szeretném, ha dolgozna az Európában élő kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmén”. Ez a kisebbségekre való utalás a mi kitartásunk eredménye, mondta Vincze.

Hozzátette, a FUEN fennmaradásának és sikerének egyik titka a markáns víziója: az egyenlőség Európája, ahol minden nemzeti kisebbség otthon érzi magát, elismert, támogatott, nyelvét, kultúráját és életmódját védik és támogatják.

„Soha nem adjuk fel! Hiszünk az egyenlőségben, hiszünk az emberi jogokban, hiszünk a szolidáris Európában, hiszünk az igazságosságban, hiszünk a sokszínűségben! Ne próbáljanak meggyőzni minket arról, hogy a nemzeti kisebbségek és a nyelvi csoportok nem méltóak az európai jogi normákra!” – zárta beszédét a FUEN elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke videóüzenetet küldött a kongresszusnak: „Az elmúlt hét és fél évtized minden kihívása során, amelyet Európa megélt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kiállt a kisebbségek jogainak védelmében, hogy senki ne maradjon le. A FUEN az Európai Parlament kulcsfontosságú partnere volt, értékes betekintést nyújtott az európai kisebbségek valóságába. Köszönöm a munkájukat, és engedjék meg, hogy külön köszönetet mondjak Vincze Loránt kollégámnak és barátomnak, aki ezekben a kérdésekben – ahogy számos más kérdésben is – vezető szerepet játszik. Büszkék lehetünk arra, hogy az ő kitartásával, határozottságával és a változás iránti elhivatottságával olyan ajtókat is kinyitottunk, amelyek örökre bezárva tűntek.”

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy Európa soha nem arról szólt, hogy mindenki egyforma legyen, hanem arról, hogy mindenki egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezzen. „Ezért a kisebbséghez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az egyik alapvető uniós érték, és ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió mottója éppen ezt tükrözi” – mondta Roberta Metsola.

Az európai őshonos kisebbségek és nyelvi csoportok ernyőszervezete az északi frízek otthonában, Husumban tartja 68. kongresszusát szeptember 19–22. között.

A kongresszuson Szilágyi Dóra ügyvezető alelnök képviseli az RMDSZ-t. A határon túli magyar szervezetek a Magyar Közösségek Munkacsoportja ülésén fognak egyeztetni a közös kihívásokról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a felvidéki Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), valamint a Magyar Polgári Erő (MPE) képviselői pénteken délután találkoznak Risum-Lindholmben.

A FUEN kongresszusán Magyarországról a német, a szlovák, a román és a ruszin országos önkormányzatok küldöttei vannak jelen.

Balázsi-Pál Előd


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »