Sok a nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg, de nem annyi, mint hat éve

Sok a nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg, de nem annyi, mint hat éve

Egy hét alatt 22 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak Magyarországon.

Magyarországon 2004 óta nyilvántartott fertőzés a nyugat-nílusi láz, azóta minden évben regisztrálnak eseteket jellemzően a késő nyári, őszi időszakban.

„Ez egy olyan vírus, ami a vadon élő madarakban maradt fent, és a vírust a szúnyog a madarakból képes felvenni vérszívása során, ha ez a fertőzést hordozó szúnyog később emberből táplálkozik, akkor van esély arra, hogy az embernek átadja a kórokozót” – mondta a fertőzésről Sztikler János az InfoRádióban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ biológusa kiemelte, hogy a betegség emberről emberre nem terjed, viszont vérátömlesztéssel átadható. A fertőzés az esetek 70-80 százalékában tünetmentes, az esetek 20-25 százalékában mérsékelt, enyhe influenzaszerű tünetek alakulhatnak ki-

Hírdetés

„Ilyen lehet a láz, fejfájás, izom, ízületi fájdalom, hidegrázás, illetve apró kiütések, és az esetek egy százalékára jellemzőek a súlyosabb idegrendszert is érintő tünetek, ami általában kórházi kezelést igényel, és jellemzően ezek azok az esetek, amik diagnosztizálásra kerülnek” – fejtette ki a szakember.

Idén a 36. naptári hétig összesen 66 beteget regisztráltak, de több eset kivizsgálása még folyamatban van. Újabb fertőzöttekre szeptember végéig számítanak a szakemberek.

„Az Európai Járványvédelmi Központ adatai szerint a 10 éves átlagot meghaladják az esetszámok uniós, viszont a 2018-ast nem érik el. Összesen 15 európai ország jelentett eddig eseteket idén.” – mondta Sztikler János.

Az esetek térben és időben is eloszlanak, tehát nem klasszikus járványos megjelenése van a betegségnek. Idén eddig majdnem minden megyét érintett Magyarországon a fertőzés. A bejelentett 66 fő szinte kivétel nélkül kórházi ápolásra szorult. A tünetekre támogató kezelést adnak, specifikus gyógymód nincsen ellene, vakcina sem érhető el ellene – összegezte a szakember.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »