Széchenyi Istvánra emlékeztek Komáromban

Széchenyi Istvánra emlékeztek Komáromban

A legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István születésének 233. évfordulójáról emlékeztek meg ma, szeptember 19-én Komáromban, a Klapka téri emléktáblánál.

Tarics Péter a Széchenyi István Polgári Társulás elnöksége nevében köszöntötte az egyesületek és a város képviseletében megjelenteket. Széchenyi István születésének évfordulója kapcsán a legnagyobb magyarra emlékezve hívta fel a figyelmet két aktuális témára, amely Széchenyi szellemiségével szorosan összefonódott. Az egyik az 1838-as pesti árvíz volt, mivelhogy a napokban tetőzik a Duna Budapesten és Komáromban is. Mint mondta, Széchenyi legjobb barátjához, Wesselényi Miklóshoz hasonlóan rendkívül sokat tett az árvízkárosultak megsegítéséért, elsősorban anyagilag.

„Ami mindig aktuális és mindig időszerű, az pedig a nemzeti összetartozás” – fogalmazott Tarics Péter, aki szerint erről a témáról nemcsak politikai, hanem kulturális, közművelődési alapon is beszélni kell. Kifejtette, bármi is történjen velünk, magyarokkal, a lényeg, hogy összefogjunk. Kossuth és Széchenyi példáját felhozva előbb arra mutatott rá, hogyan nem szabad csinálni, hiszen vitájuk miatt hosszú évekig két ellenpólust alkottak. Ám a Batthyány-kormány alatt kapcsolatuk gyümölcsöző lett, mind a kormány, mind pedig Magyarország számára.

Hírdetés

Végezetül még kiemelte, ahogy Széchenyi is fontosnak tartotta, úgy ma sem kevésbé fontos az utánpótlás – hogy olyan fiatalok nőjenek fel, akik számára fontos közösségük boldogulása, megsegítése.

Széchenyi István emléktáblájának és domborművének komáromi ünnepélyes megkoszorúzásán jelen volt Komárom városa képviseletében Keszegh Béla polgármester és Andruskó Imre képviselő. Koszorúztak még a Széchenyi István Polgári Társulás elnöksége, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság és a Csemadok Komáromi Helyi Szervezete képviselői. A megemlékezés a himnusz közös eléneklésével ért véget.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »