Kirgizisztán figyelmeztette állampolgárait, hogy csak akkor utazzanak Oroszországba, ha feltétlenül szükséges

A kirgiz külügyminisztérium figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy csak akkor utazzanak Oroszországba, ha feltétlenül szükséges, miután a Moszkvában elkövetett terrortámadásért Közép-Ázsiából érkezett bevándorlókat tettek felelőssé az orosz hatóságok.

A múlt pénteken a moszkvai Crocus City Hall kulturális központban történt tömeggyilkosság miatt, amelynek legkevesebb 140 halálos áldozata és 360 sebesültje van, bevándorlóellenes hangulat uralkodott el Oroszországban, különösen a közép-ázsiai, túlnyomóan muzulmánok lakta országokból érkező munkavállalókkal szemben.

A koncerthelyszínen elkövetett terrortámadást követően az orosz hatóságok hét tádzsikisztáni és egy kirgizisztáni gyanúsítottat tartóztattak le.

A támadást az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára, Oroszország azonban – anélkül, hogy ezt bizonyította volna – azt állította, hogy ukrán kapcsolatot sejt a támadás mögött, amit azonban Kijev határozottan tagadott.

A kirgiz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy akiknek mindenképpen fontos Oroszországba utazniuk, ügyeljenek rá, hogy minden szükséges dokumentumukat maguknál tartsák, hogy be tudják mutatni az orosz rendőrségnek.

Hírdetés

A szomszédos Üzbegisztán a helyi médiajelentések szerint hasonló figyelmeztetést adott ki azok számára, akik jelenleg is Oroszországban dolgoznak, illetve akik odautazásukat tervezik.

Oroszországban több százezer közép-ázsiai dolgozik, és néhányan már jelezték, hogy megnehezedtek az életkörülményeik. Például akadnak, akik nem hajlandók olyan taxiba beszállni, amelyet tádzsik sofőr vezet.

A Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió közlése szerint hétfőn számos utast, akik Türkmenisztán fővárosából Moszkvába akartak repülni, nem engedtek felszállni, és a bevándorlási és bűnüldözési hatóságok ezt a moszkvai terrortámadással indokolták.

Az orosz gazdaságnak nagy szüksége van a közép-ázsiai munkásokra, főleg az építőiparban, valamint a kereskedelmi és szállítási szolgáltatásokban.

Alekszandra Prokopenko, a Carnegie Oroszország-Eurázsia Központ elemzője elmondta, hogy a háború kezdete óta csaknem elapadt a bevándorlók beáramlása az országba, részben azért, mert túl nagy nyomást gyakorolnak rájuk, hogy álljanak be az orosz hadseregbe, részben azért, mert más országok felé vették az irányt, például az Arab-öböl menti államok, Dél-Korea vagy Törökország felé, ahol nagyobb biztonságban érezhetik magukat, és a helyi hatóságok jobban bánnak velük, mint Oroszországban – fűzte hozzá az elemző.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »