Az egészségkárosultak egységes igazolványt kapnak, amely az egész Európai Unióban érvényes lesz

Az egészségkárosultak egységes igazolványt kapnak, amely az egész Európai Unióban érvényes lesz

Az Európai Parlament képviselői a héten, szerdán jóváhagyták azt a szabályt, amely szerint az egészségkárosultak egységes igazolványt kapnak az Európai Unió valamennyi országában, és az az egész Európai Unió területén érvényes lesz. Az egységes igazolvány biztosítja számukra a jutányos vagy ingyenes belépőjegyeket és előnyös parkolást a kijelölt parkolóhelyeken.

Az igazolványok tulajdonosai, de kísérőik, asszisztenseik, valamint a kísérőkutyáik is más országokban, a hazaiakkal egyenlő előnyöket élvezhetnek, tehát ugyanazokat, mint az adott országban élő egészségkárosultak. Az új szabály értelmében az igazolványok rövidtávú tartózkodásra jogosítanak, kivételt képeznek azok a személyek, akik átköltöznek egy más Európai Uniós országba mobilitás ürügyén, vagy például az Erasmus + program keretében.

Hírdetés

Különösen büszke vagyok arra, hogy az igazolványt azok is megkapják, akik külföldön tanulnak. Az igazolvány megkönnyíti az utazásukat, és ezzel az Európai Unió biztosítja számukra azt a kötelezettségét, hogy minden európai állampolgárnak joga van a szabad mozgásra” – jelentette ki Lucia Ďuriš Nicholsonová szlovák ügyvivő.

Az európai egészségügyi igazolványt egyelőre fizikai formában adják ki, de az EU felszólítja az egyes tagállamokat, hogy tegyék lehetővé a digitális formában való hozzáférést is. Javasolják, hogy az érintettek ingyenesen jussanak hozzá és a megújítása is díjmentes legyen. Azonban minden ország határozhat arról, hogy az adminisztrációs ügyintézésre, az igazolvány megkárosodásáért illetve felújításáért kérnek-e valamilyen összeget. Ugyancsak határozhatnak arról is, hogy az igazolvány elvesztése esetén milyen összeget rónak ki.

(BM/Felvidék.ma/Sita.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »