Oroszország ukrán energetikai létesítményeket támadott hajnalban

Oroszország ukrán energetikai létesítményeket támadott hajnalban Kulcsár Péter2024. 04. 27., szo – 09:43

Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi miniszter azt mondta, az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban.

Hírdetés

Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem 13 orosz rakétát lelőtt hajnalban.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét érte támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a  támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart.

A cég szerint a hajnali támadásnak voltak áldozatai is, de erről más részleteket nem közölt.

Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta.

Az elmúlt hetek enyhe tavaszi időjárása ellenére az országban villamosenergia-hiány alakult ki, a kormánynak több térségben ütemezett áramszünetet kellett bevezetnie, és külföldről kellett importálnia áramot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »