Rendőrök igyekeznek megfékezni a palesztinpárti egyetemistákat az USA-ban

Rendőrök igyekeznek megfékezni a palesztinpárti egyetemistákat az USA-ban

A rendőrség újabb amerikai egyetemeken vett őrizetbe palesztinpárti tüntetőket pénteken, akik a felszólítás ellenére sem bontották el az intézményi területen állított sátrakat.

A Colorado állambeli Denverben egy több egyetemnek is otthont adó területen, az Auraria Campus-on 40 tiltakozót vettek őrizetbe magánterület megsértése miatt. Az Arizonai Állami Egyetemen is volt, akit bilincsben vezettek el, miután egy diákcsoport visszaépítette a hatóság által elbontott sátrait.

Még csütörtökön az Ohio állambeli Columbus város egyeteménél a tüntetők és rendőrök összecsaptak, amikor a tiltakozók ellenálltak a hatósági intézkedésnek.

A múlt héten a Columbia Egyetem parkjában építették az első sátortábort az Izrael ellen tiltakozó palesztinpárti diákcsoportok, amelyek egyes tagjai több alkalommal nyíltan antiszemita jelszavakkal tüntettek.

Hírdetés

A Columbia Egyetem vezetése pénteken is folytatta a tárgyalásokat a tiltakozó diákok képviselőivel, akik pénteken úgy nyilatkoztak, hogy az egyetem nem volt hajlandó teljesíteni fő követelésüket, az Izraellel való kapcsolatok megszakítását, ezért továbbra is fenntartják a tiltakozásként épített sátortáborukat.

A fővárosban, Washingtonban pénteken is folytatódott a tüntetés a belvárosi George Washington Egyetemen, ahol a rendőrség lezárt egy utcát a tiltakozók számára. Az intézmény területén pénteken a kora délutáni órákban közös muzulmán imát is tartottak, amit megelőzően a résztvevőknek egy helyi imám tartott beszédet arról, hogy ők fogják megváltoztatni Amerikát.

Csütörtökön Indiana állam egyetemén és az Ohio állami egyetemen is mintegy 35 embert tartóztattak le a tüntetők közül a rendőrök.

Pénteki összesítés szerint április 17-ét követően az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteme közül már 34-ben kezdtek tiltakozó akciót a palesztinpárti csoportok szervezésében, a palesztinok szabadságát követelve, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltetve. A tüntetéseken összesen már több mint 500 embert vettek őrizetbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »