Kinevezte az új kormányt az orosz elnök

Kinevezte az új kormányt az orosz elnök

Rendeletben kinevezte a Mihail Misusztyin vezette új orosz kormány miniszterelnök-helyetteseit és minisztereit kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kormányalakítás első alkalommal történt a 2020-as alkotmánymódosítás által előirányzott új eljárás szerint. Minden kormánytag jelölését a parlamentben mérlegelték és hagyták jóvá. A jelöltek alsó- vagy felsőházi jóváhagyása után az államfő nem tagadhatja meg a jelölteknek a posztjukra történő kinevezését.

A kormánynak a miniszterelnökön kívül tíz miniszterelnök-helyettes és 21 miniszter tagja. A minisztériumok száma és elnevezése nem változott. Öt miniszter – a belügyi, a külügyi, a védelmi, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős és az igazságügyi tárca vezetője – közvetlenül az elnöknek tartozik beszámolni. A többiek tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

Hírdetés

Szergej Lavrov maradt a külügyminisztérium, Vlagyimir Kolokolcev a belügyminisztérium, Konsztantyin Csujcsenko az igazságügyi minisztérium, Alekszandr Kurenkov pedig a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén.

Először kapott miniszteri tárcát Anton Alihanov (ipari és kereskedelmi miniszter), Mihail Gyegtyarjov (sportminiszter), Okszana Lut (mezőgazdasági miniszter), Roman Sztarovojt (közlekedési miniszter) és Szergej Civiljov (energiaügyi miniszter). Lut korábban szaktárcája helyettes vezetője volt, a többi négy tisztségviselő pedig kormányzóként tevékenykedett.

Putyin emellett kedden az idősebb Patrusev mellett elnöki tanácsadónak nevezte ki Alekszej Gyumint, a tulai régió volt kormányzóját is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »