Kinek kedvez az új felsőoktatási törvény?

Kinek kedvez az új felsőoktatási törvény?

Rólunk, nélkülünk. Legrövidebben talán így lehet summázni, ami az új felsőoktatási törvényről szóló véleményeket illeti. Hiába készült hónapokon át a minisztérium műhelyében és állítólag egyeztettek is az érintettekkel és hozzáértőkkel, a végeredmény, a tárcaközi egyeztetésre bocsátott tervezet általános felháborodást váltott ki az akadémiai közösségekben és a rektorok között. Az utóbbi hetek eseményeit figyelve, nem lehet nem észrevenni, hogy mást mond és akar a szaktárca és mást az egyetemek. Hogy ebből lesz-e valamiféle kompromisszum, azt őszintén szólva elég nehéz elképzelni.

Folyik az oktatásügy reformja, ami kétségkívül pozitív hozadékkal is jár. Gondoljunk csak arra, hogy végre idegen nyelvként fogják tanulni gyermekeink a szlovákot.

Gröhlingék úgy gondolták, a felsőoktatási törvényre is ráfér egy kis ráncfelvarrás, de úgy tűnik, hogy ennél azért többről van szó. Különben miért tervezik az igazgatótanácsok összetételét olyanra, hogy a tagság felét a minisztérium által kinevezett messziről jött, de politikailag valahova tartozó emberek tennék ki.

Ráadásul ez a tanács döntene a pénzügyi kérdésekben, egyszerűen fogalmazva, rajta tartaná szemét és kezét a kasszán. Beleszólása lenne a rektor választásába is. Olyannyira, hogyha a tanács fele nem szavazná meg a rektorjelöltet, akár patthelyzet is előállhatna, jó időre vezető nélkül maradhatna egy-egy egyetem. Az akadémiai és kari szenátusok, melyek a leginkább ismerik a dörgést az adott egyetemen, jogköre sokat csorbulna, az egyetemek autonómiája sérülne és félő, hogy politikai befolyás alá kerülnének a felsőoktatási intézmények.

Nagy teher most az egyetemek vállán a minőségbiztosítási rendszer (akkreditációs rendszer) átalakítása, szinte mindenütt beindult a „professzor- és docensgyártás”, hiszen ők garantálhatják a minőséget az egyetemeken. Ezzel – mármint hogy a minőségi oktatással akarja a kormány elérni azt, hogy az érettségiző fiatalok a hazai egyetemeket válasszák a külföldiek helyett – nincs is baj. Habár néhány, elsősorban kisebb és fiatalabb egyetem bicskája könnyen beletörhet a dologba, de hát a kormányfő maga jelentette ki nemrég, az egyetemek számának csökkentése is cél… Legyen kevesebb, de jobbak!

Hírdetés

Az már csak hab a tortán, hogy ahogy az már Szlovákiában csak lenni szokott, a reformhoz nemhogy pluszpénz nem jár, hanem már másodszor terveznek forrásokat elvonni az egyetemektől.

Ha a parlament elfogadja a jövő évi költségvetés-tervezetet, akkor csaknem 28 millió euróval rövidítik meg a felsőoktatási intézményeket. Teszik ezt most, amikor felmegy a villany és az gáz ára, ami igencsak érzékenyen érinti az egyetemeket is. Fűtetlen előadótermekbe mégsem engedhetik be a hallgatókat télvíz idején.

S azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a kutatáshoz, a tudományos munkához, ami a minőségi oktatás alapja, szintén sok pénz szükséges. Miből utazzon el az egyetemi oktató egy nemzetközi konferenciára? Milyen forrásokból szereljék fel a laborokat a kutatáshoz? A pályázatok során szerzett néhány ezres tételekből megvalósított kutatásoktól nem lehet olyan csodát várni, mint amilyet a világ neves egyetemei produkálnak rengeteg pénzből.

Mindezek tükrében azt hangoztatni, hogy Szlovákiában az oktatás prioritás, ócska, már-már nevetséges frázis.

A felsőoktatás tervezett átalakítása több ponton is aggályos és egy régóta működő rendszert akar átalakítani egy olyanra, ami nem biztos, hogy működőképes lesz. A sok-sok bizonytalanságot látva aztán ne csodálkozzunk, ha még több fiatal fog kacsingatni a külföldi egyetemek felé, Csehország és Magyarország még vonzóbbá válik számukra, hogy Európa nagy hírű egyetemeiről inkább már ne is beszéljünk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »