Kezdetét vette a füleki városháza felújítása

Kezdetét vette a füleki városháza felújítása

Szerdán, június 26-án Fülek vezetése hivatalosan átadta a városháza épületét a kivitelezőnek. Ezzel megkezdődik a városi hivatal székhelyének átfogó felújítását célzó projekt rég várt megvalósítása. A füleki önkormányzat erre a célra több mint 2,5 millió euró támogatást szerzett, ami a város történetének egyik legmagasabb támogatását jelenti. Ennek köszönhetően az önkormányzat megőrzi az 1912-ből származó szecessziós történelmi épületet a jövő nemzedékek számára, és minőségi környezetet biztosít a hivatal alkalmazottainak és ügyfeleinek. Az építkezés miatt a hivatal ideiglenesen kiköltözött az épületből.

A sikeres projektnek köszönhetően a városháza történelmi épülete teljesen új külsőt kap. Az évek óta tartó állagromlás után átfogó rekonstrukción esik át, amely elsősorban az épület energiahatékonyságára összpontosít. Az építkezés miatt a teljes hivatalnak több hónapra ki kellett költöznie. „Nagyon örülünk, hogy nagy összegű támogatást sikerült szereznünk, és így megmenteni egy értékes épületet. Ez azonban átmeneti kényelmetlenséget jelent a munkatársainknak és az ügyfeleinknek. A hivatalnokok attól függően, hogy fogadnak-e ügyfeleket, vagy sem, más-más épületekbe költöztek“ – magyarázta Agócs Attila polgármester.

A városháza rekonstrukciójára a város valamivel több, mint 2,5 millió eurót kapott a Helyreállítási Tervből a Közlekedési Minisztérium Történelmi és műemlékvédelem alatt álló középületek helyreállítása c. felhívására reagálva. A város mintegy 92 ezer euróval társfinanszírozza a projektet, amelyen az utóbbi két évben dolgozott.

Amint azt a polgármester már korábban elmondta, a városháza az elmúlt években nem volt kielégítő műszaki állapotban. A falak feláztak, a tetőhéjazat széthullott, nem volt hatékony a fűtésrendszer, amelynek működtetése energetikai szempontból nagyon gazdaságtalan volt. Anderko Erika, a város stratégiai-fejlesztési alosztályának vezetője szerint a munkálatok során az épület külsejét és közműveit is átfogóan felújítják, intelligens technológiákat és környezettudatos megoldásokat alkalmazva.

Hírdetés

„A kültér tekintetében a terv teljes homlokzati felújítással számol, hagyományos, de szigetelő vakolattal, emellett szeretnénk megőrizni a homlokzat minden értékes díszítőelemét. Az évtizedek óta ázó falakat injektálással konzerváljuk majd. Az épület újabb része az udvar felől hőszigetelést kap, ahogyan az egész tetőzet is. A tető többi része új fedést és lecezést kap, a teherhordó szerkezet fagerendái szükség szerint kerülnek részleges cserére, konzerváljuk, további védőréteggel látjuk el őket” – sorolta Anderko Erika.

Az épület új külsejének része az összes nyílászáró cseréje, az újak a kor minden energetikai igényét kielégítik majd, ugyanakkor történelmi aspektusból a lehető legnagyobb mértékben korhűek lesznek. Néhány, az évek során eltávolított történelmi elemet is helyreállítanak. A belső udvar szintén megújul. Gondoskodnak a vízgyűjtésről, az esővizet gyűjtőtartályokba vezetik. Az udvar új burkolt felületeket kap, új növényeket ültetnek, belső parkolójában elektromos autótöltő is lesz.

A munkálatok keretében teljesen felújítják a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot, valamint légcserélővel ellátott szellőzőberendezést építenek be. Utóbbi folyamatosan biztosítja majd a friss levegőt, az épület szellőzését, hűtését a nyári, fűtését a átmeneti hónapokban.

A polgármester szerint a terv számol a smart technológiák használatával. Ezek egyik feladata garantálni a költségek csökkentését és az épület energiahatékonyságát. „A rendszer reagál a külső hőmérsékletre és ennek alapján fűt majd a megfelelő időszakokban. További napszakokban temperálásra lesz programozva. Lehetséges lesz pontosan meghatározott időben tervezni a fűtést a nagyobb, rendszertelenül használt termekben is, mégpedig automatikusan, a szertartások vagy gyűlések naptári beosztása alapján. Fokozatosan, hosszabb intervallumokban zajlik majd az ilyen fűtés, nem ugrásszerűen, ezzel nagy mennyiségű energia takarítható meg. Smart technológia irányítja majd az épület déli oldalának redőnyeit is. Nyári napokon a félfogadási időn kívül lezárnak, csupán a munkaidő kezdete előtt nyílnak ki. Az épület így kevésbé melegszik át, aminek köszönhetően nyáron zökkenőmentesebb lesz a hivatal működése, a lakosságnak nyújtott szolgáltatások” – egészítette ki mondandóját. Az önkormányzat a projekten kívül saját forrásból elvégzi a szükséges belső munkálatokat, például a vakolat felújítás utáni helyreállítását, egyes padlózatok, a vízvezetékek vagy belső ajtók cseréjét.

(A Füleki Városi Hivatal sajtóközleménye)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »