Kétmilliárd forintból veszik fel a versenyt a pusztító jégesőkkel

Kétmilliárd forintból veszik fel a versenyt a pusztító jégesőkkel

Néhány év alatt a felére csökkent azon területek nagysága, ahonnan jégeső okozta kárt jelentettek a magyar gazdák. A kormány idén kétmilliárd forintot biztosít a jégkármérséklő rendszer működtetésére.

„Magyarországon immár öt éve rendkívül sikeresen működik az országos jégkármérséklő rendszer”− mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, miután az agrártárca államtitkárával közösen átadta a rendszer működtetőinek járó elismeréseket.

„Ez egy az Európai Unióban példa nélküli hálózat, mert az ország teljes területét védjük. Egymástól tíz kilométerre található generátorokkal ezüst-jodidot párologtatunk a levegőbe, amivel mesterséges jégszemcséket képezünk, ezáltal sokkal több jégszemcse keletkezik. A több jégszemcsének az átmérője jóval kisebb lesz, mintha nem avatkoztunk volna be, és így jó eséllyel ezek el is olvadnak, mire a földfelszínt elérik” − magyarázta Győrffy Balázs. Hozzátette: a rendszer sokkal hatékonyabban működik Magyarországon, mint az uniós tagállamok többségében.

Hírdetés

„2018 óta üzemeltetjük ezt a rendszert, ha az európai uniós számokkal összehasonlítjuk, azt látjuk, hogy ott néhány év alatt 2500-ról közel 10 ezerre nőtt a két centinél nagyobb jégszemcseátmérőjű jégesők száma, míg Magyarországon ugyanezen időszakban kevesebb, mint a felére csökkent azon hektároknak a száma, ahol a gazdálkodók jégkárt jelentettek be. Tehát egy folyamatosan változó, egyre hektikusabb időjárási körülményeket produkáló környezetben vagyunk képesek a korábbinál is kevesebb jégkárt regisztrálni” − fejtette ki az elnök.

Az országos jégkármérséklő rendszer működtetésére, amely több, mint 9 millió hektárnyi földterületet véd, idén kétmilliárd forint támogatást ad a kormányzat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »