Keresztény-nemzeti kultúra a szőgyéni nyitott templomok napján

Keresztény-nemzeti kultúra a szőgyéni nyitott templomok napján

„Akik igazságra tanítanak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok” – ezzel a mottóval nyitotta meg kapuit a Szőgyén Öröksége Társulás által hetedik alkalommal megrendezett Nyitott Templomok Napja.

A nemzet mártírjaira való emlékezés, a falu múltja, valamint jeles személyei munkásságának felidézése jegyében zajlott az esemény a Nagyboldogasszony-templomban.

Az egésznapos programsorozat része volt a Dávid Zsuzsanna festményeiből nyílt Isten Szolgája Esterházy János című kiállítás, a mártír politikusra való emlékezés Molnár Imre történésszel, Esterházy-kutatóval, valamint a templomban elhelyezett Esterházy-emléktábla megkoszorúzása.

Az ünnepi szentmisét a rendezvény fővédnöke, ft. Farkas Zsolt atya celebrálta, közreműködött a nánai székhelyű Ad Dominum egyházi énekegyüttes Dorna Monika vezetésével. A szentmisén jelen volt és szólt az egybegyűltekhez a Dunabogdányi Esterházy János Társaság tagja, Vörös Ákos nyugalmazott református lelkész.

A délutáni órákban a Könyvtár és Galéria épületében helytörténeti kiállítás nyílt „Régi szőgyéni képeslapok” címmel Laczkó Gábor helyi képgyűjtő közreműködésével és Smidt Tamara furulyajátékával.

A templomba visszatérve emlékeztek a 120 éves Római Katolikus Népiskola (a mai óvoda) impozáns alkotás építőire, Csongrády Lajos kántortanítóra és Csongrády Gyula jegyzőre, valamint a községben hosszú ideig működő Csongrády-család tagjaira. Ünnepi beszédet mondott Csongrády Lajos dédunokája Dr. Tulassay Tivadar professzor emirátus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a Semmelweis Egyetem rector emeritusa, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, volt igazgatója.

Vetítéssel egybekötött történelmi előadást tartott a Csongrády-családról Svajcer Edina, a szőgyéni Tájház és Régészeti Múzeum vezetője és sor került a húsz évvel ezelőtt felállított Csongrády-család emléktábla megkoszorúzására.

Hírdetés

A Gyermekkoszorú című részben a helyi óvodások előadásában A kis kakas gyémánt félkrajcárja című mesejátékot tekinthette meg a közönség, akiket Halász Krisztina igazgató és az óvoda pedagógusai kísértek el. A Csongrády Lajos Alapiskola növendékei szavalattal és népmesékkel gazdagították a programot, ők Szarka Andrea igazgató és Nothart Erika helyettes kíséretében érkeztek.

A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja elhozta a közelmúltban ezüst sávval minősített előadását a Mese egy kislányról és a verebekről címmel, Gazdag Nagy Anikó és Gombás Turcsik Anikó pedagógusok vezetésével. Végül sor került az elsőáldozók és a tanintézmények képzőművészeti munkáinak kiállítására és kiértékelésére.

Az esti program része volt a naszvadi Mécsvirág Irodalmi Kör, akik megidézték Mécs László felvidéki papköltő életét és munkásságát, vezetőjükkel Csontos Erzsébettel.

A Fűrről érkezett Schola Sancta Caecilia kórus dicsőítő énekekkel színesítette a programot, akiknek énekét orgonán kísérte a csoport vezetője Vadkerti Balázs, tárogatón és furulyán Václav Tihamér.

A nap végén a Farkas Zsolt atya vezette gyertyafényes szentségimádással, majd szentségi áldással zárta kapuit a VII. Nyitott Templomok Napja.

A közreműködők, a helyi intézmények és szervezetek képviselői, valamint a környékből érkezett érdeklődő közönség mellett, a rendezvény vendégei voltak: a Csongrády-család Magyarországon élő leszármazottai, köztük Dr. Tulassay Tivadar dédunoka és Csabáné Marosvári Márta ükunoka, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont munkatársai Dávid Zsuzsanna vezetésével, a Dunabogdányi Esterházy János Társaság tagjai Franta Teréz elnök vezetésével, a Tata Város Nyugdíjas Klub küldöttsége Dr. Jónás Béla elnök vezetésével.

A rendezvény támogatói Nyitra Megye Önkormányzata, Szőgyén Község Önkormányzata, a Jópásztor Alapítvány és magánszemélyek voltak.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »