Mérgező anyagok oldódhatnak ki a PET-palackokból, ha a napon hagyják őket

Mérgező anyagok oldódhatnak ki a PET-palackokból, ha a napon hagyják őket

Jobb, ha odafigyel, mennyit áll a napon egy műanyagpalack: ha sokat, egy új tanulmány szerint veszélyes anyagok oldódhatnak a benne tárolt folyadékba.

Az közismert, hogy a műanyagpalackok milyen veszélyt jelent a környezetre, ha kommunális hulladékként végzi, vagy egyszerűen csak eldobják valahol. A műanyag ugyanis nagyon lassan bomlik le, és közben is súlyosan szennyezi a környezetét, legyen az szárazföld vagy víz, írja a HVG.

Egy friss kutatás azonban újabb aggasztó megállapítást tett, a műanyagpalackok ugyanis már akkor is veszélyes, mérgező vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amikor használják őket – ehhez csak a napon kell hagyni őket.

A kapcsolódó vizsgálatokat a kínai Jinan Egyetem környezetszennyezéssel és egészséggel foglalkozó laboratóriuma végezte. Megállapításaikat az Eco-Environment & Health folyóiratban publikálták.

A szóban forgó anyagok az úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC) – ezek többnyire szobahőmérsékleten elpárolognak, és ott vannak a festékekben, tisztítószerekben, üzemanyagokban és oldószerekben is, sok más egyéb mellett.

Hírdetés

Megtalálhatók a műanyagokban is, a palackokban és az ételek csomagolásában egyaránt. A VOC-anyagok közül sok ártalmatlan, néhány azonban rövid- vagy hosszútávú hatással lehet az egészségre.

A kínai kutatók által jegyzett tanulmány arra világít rá, hogy a sokáig a napon hagyott vizespalackokból is kioldódhat néhány illékony szerves vegyület, egyenesen az abban tárolt folyadékba.  

Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint nem bocsátanak ki jelentős mennyiségű vegyszert a palackok, ám mivel alkánok, alkének, savak és aldehidek is a folyadékba kerülhetnek, a szakemberek szerint érdemes ezt a problémát szem előtt tartani, ha valahol sokáig lehet napfénynek kitéve egy vizespalack.

A kutatók megjegyzik: a folyamat hátterében a fotodegradáció állhat, melynek során a műanyag nem a hő, hanem a napfény hatására kezd el bomlani.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »