Kelendőek az antigén tesztek, családi akciós a PCR

Kelendőek az antigén tesztek, családi akciós a PCR

Sokan használják ki az antigén tesztelés lehetőségét a július 9-én, a határokon érvénybe lépő változásokig. Az új határszemafor bevezetése után valószínű a PCR-tesztek lesznek kelendőbbek, ha a nem beoltott állampolgárok nem akarják a fél nyarat karanténban tölteni. Egyes, PCR-teszteket kínáló cégek még „nyári családi akciós” csomagokat is piacra dobtak.

Úgy tűnik, július 9-ig a legtöbb nem beoltott állampolgár megpróbálja kiélvezni a külföldre való kijutás és gyors hazatérés lehetőségeit, hiszen az országba való visszatéréshez egyelőre még elég egy 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt is az e-hranica rendszerbe való regisztrációt alátámasztva.  A határokon pedig július 5-től rendőrök és katonák ellenőrzik a regisztrációt, az adatok, igazolások hitelességét. Mivel július 9-e után a nem beoltott állampolgároknak nem lesz elegendő egy egyszerű antigén teszt a hazajutáshoz, úgy gondolják, még „utoljára” fürdenek egyet a Balatonban, vagy ellátogatnak a dél-morvaországi kastélyokba és negatív antigén teszttel térnek vissza az országba.

Július elsejétől az éppen aktuális kormányrendelet alapján már az antigén tesztekért is fizetni kell Szlovákiában, ráadásul a tesztelőpontok nagy részét bezárták. Több polgármester kérvényezte, hogy falujukban megmaradhasson a mobil mintavételi tesztelés lehetősége, még ha fizetősen is, de a kormány ezt elutasította, tesztelőállomásokat július elsejétől már csak a kórházak vagy nagy magáncégek tudnak berendezni. Július 9-ig főleg az antigén tesztek fogynak, az új határszemafor bevezetésétől számítva azonban minden bizonnyal inkább a PCR-tesztek lesznek kelendőbbek, még ha az áruk 60-70 euró körül mozog is. Az antigéntesztelést átlagban 10-15 euróért végzik a megmaradt mintavételi pontok, az előzetes regisztráció nem mindenhol szükséges. Az igazán kalandvágyó családok még „nyári akciós” családi tesztelést is rendelhetnek. Ilyet kínál például a lab.online családi csomagja, amely szerint 2 felnőtt gargalizálós PCR tesztjét végzik el 118 euróért, ehhez 2 gyermeket (6-16) ingyenesen letesztelnek PCR-rel. A gyermekeknek még rokoni kapcsolatban sem kell lenniük a felnőttekkel, lényeg, hogy ugyanarra az időpontra regisztráljanak együtt. A lab.onlinre rendszere antigén tesztelést is kínál, 19,90 euróért a legdrágább, de legpontosabb antigén tesztet kínálják a piacon.

Körülnéztünk, hogy a Galántai járásban hol tudják magukat a legegyszerűbben leteszteltetni a polgárok.  A galántai Szent Lukács kórház bejáratánál a Svet Zdravia központ meghagyta a tesztelési mintavételi pontot. Előzetes regisztráció nem szükséges, a tesztelő állomás munkanapokon működik. Egy antigén tesztet 10 euróért végeznek el. 

Hírdetés

Galántán az Autoprofit cég mintavételi pontja is tovább működik. Itt tökéletesen működik a cég által létrehozott regisztrációs rendszer – hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton tesztelnek az Autoprofitnál délelőtt kilenctől délután ötig, előzetes regisztráció alapján. 

Az Autoprofit tesztelése a NCZI rendszerével van összekötve, így az eredmény SMS-ben, emailben is megérkezik, bekerül az országos rendszerbe, és papír alapú igazolás is kérhető szlovákul, angolul vagy németül. Az autókereskedőknél való tesztelés ára 12 euró, itt azonban PCR tesztet nem csinálnak. A tesztelőállomáson az adminisztrációs munkatárs elmondta, naponta átlagban 60-80 tesztet végeznek. 

Galántán az autóbuszmegállónál egy kibelezett autóbuszban is tesztelnek. Ide a momky.sk rendszerén keresztül lehet regisztrálni. Péntektől vasárnapig 8-tól délután egyig minden nap tesztelnek. Előzetes regisztrációval a teszt ára 9,90 euró, regisztráció nélkül 15. Az autóbuszban lehetőség van PCR teszt elvégeztetésére is, a gargalizálós teszt 70 euró, a törlet 65 euróba kerül.

A galántai Nagy Angélát a kórháznál szólítottuk meg, ő már be van oltva, úgy nyilatkozott, nem követi, mi a helyzet most a határokon, az elektronikus regisztrációs rendszer számára is bosszantónak tűnik, de az oltás miatt nem tart attól, hogy nem tud a szomszédos országokba utazni.

A faluról Galántára tesztelni érkező Kovács János már bosszankodik, mint mondja, ő határozottan elutasítja azt, hogy az állam zsarolásának engedve beoltassa magát. Szerinte Szlovákiában a nem beoltott emberek diszkriminációja, manipulálása és alapvető emberi jogaiknak megsértése folyik. Úgy magyarázza, ha egy nem beoltott személy hazatér Szlovákiába külföldről, úgyis PCR tesztre kell menni öt napon belül, vagy 14 napos karanténra köteleznie magát, az emberek pedig ezt nyilván be is fogják tartani, tehát sokkal kisebb az esélye, hogy nem beoltott személy hurcolná szét a fertőzést, míg a beoltott személyeket nem kötelezik semmiféle tesztelésre, ők pedig ugyanúgy lehetnek fertőzöttek és hordozók, csak ez nem derül majd ki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »