Kékkő várában főkötőkből összeállított kiállítást nyitottak

Kékkő várában főkötőkből összeállított kiállítást nyitottak

Egyedülálló néprajzi kiállítás nyílt a Kékkői vár barokk termében, amely egészen szeptember 30-ig várja a látogatókat. A különleges női fejfedőkből, főkötőkből rendezett tárlat A női teremtés szépségére címet viseli.

A főkötő vagy fejkötő a régmúltban viselője jelképe volt, és a hagyományos népi kultúra elidegeníthetetlen része. Az öltözékek, viseletek hosszú távú kialakulásában fontos szerepe volt a fej elfedésének.

– nyilatkozta Dáša Duríková, a múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy tájainkon a fej elfedésére szolgáló ruhadarabot általában főkötőnek nevezték, de egyes helyeken káplinak vagy toknak is hívták. A főkötőt különféle anyagokból varrták és különféle módon, eltérő formában készítették. Ünnepi alkalmakra drágább, minőségibb és díszesebb anyagokból, hétköznapi viselésre pedig egyszerűbb és olcsóbb anyagokból varrták. Szlovákia néhány vidékén, valószínűleg a városi divat hatására a főkötőket az áll alatt szalaggal kötötték össze.

Hírdetés

“Néhány régióban a főkötő viselése a mai napig megmaradt, főleg templomban és ünnepi alkalmakkor viselik” – jegyezte meg a múzeum munkatársa, majd azzal folytatta, hogy

Láthatók itt ünnepi, lakodalmi, városi, de hétköznapi, munkavégzéskor vagy gyász alkalmával viselt darabok is. A kiállítás összeállítója, Eva Dudková az ország valamennyi régiójából a legérdekesebb és leghitelesebb darabokat válogatta össze. A tárlat a vár barokk termében a múzeum nyitvatartási ideje alatt szeptember 30-ig tekinthető meg.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)   


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »