Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója az összetartozás jegyében – KÉPEKKEL

Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója az összetartozás jegyében – KÉPEKKEL

Az idén a Marianum Egyházi Iskolaközpont szervezte meg a május 22 – 26. között Komáromban sorra kerülő Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozóját. E sorrendben huszonkettedik, együvétartozás jegyében megvalósuló összejövetel megnyitóját szerdán délután a házigazda intézmény aulájában tartották. Onnan az elszállásolásukat vállaló családok hazavitték vendégeiket, a kísérő pedagógusokat pedig a Marianum Szent Imre kollégiumában szállásolták el.   

Ez alkalommal 6 ország 6 magyar iskolájának pedagógusai és diákjai találkoztak egymással. Ők az erdélyi Etédről, a horvátországi Laskóból, a vajdasági Bácskertesből, a kárpátaljai Aklihegyről és a magyarországi Piliscsabáról érkeztek a komáromi házigazdákhoz. Az ötvenegy vendég között harminckilencen gyerekek, akiket egy iskolaigazgató és tizenegy további pedagógus kísért el a négynapos rendezvényre.

Előbb Madarász Róbert köszöntötte a jelenlevőket: „Most úgy érzem, hogy ezen a helyen van Magyarország, együtt van az összmagyarság, hiszen itt van velünk Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Horvátország, Magyarország és itt vagyunk mi, felvidéki magyarok is. Bár több országot képviselünk, de mindnyájan magyarként tudunk ismerkedni-barátkozni egymással. A Kárpát-medencében nincs még egy ilyen iskolatalálkozó, amelynek már 22 éves hagyománya lenne. Bő két évtizede töretlen lelkesedéssel, és csak egy Covid-időszaknyi kihagyással, folyamatosan megvalósul ez a rendezvény. A résztvevői közül már sokakat jó ismerősként, régi barátként üdvözölhetek”.

Hangsúlyozta: nagyon jó érzés tölti el azokat, akik eljutva a Kárpát-medence egyes részeibe, mindenütt magyarként, magyarok között, otthon tudnak lenni.

A következő napokban is az a cél, hogy ezt az egységet, barátságot, közös kultúrát megtaláljátok, majd a következő évtizedekben megtartsátok, és valamennyi érintett magyarlakta területen otthon érezzétek magatokat! Egyek vagyunk, végre ismét együtt vagyunk, s kívánom azt, hogy e napokban mindenki nagyon jól érezze magát úgy, mint otthon, és szép élményekkel gazdagodjon!”  

– fogalmazott. Majd a főszervező, Simon Márta pedagógus ecsetelte a szervezési tudnivalókat, s a marianumi diákokat megkérte, hogy az iskola ajándékcsomagjait adják át a vendégeiknek.

Utána e találkozó ötletgazdájától, Mocsáry Dezsőtől, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusától azt kérdeztem, hogy miért tartotta fontosnak e rendezvény megvalósítását.

Hírdetés

„Az első iskolatalálkozót 2000-ben Piliscsabán tartottuk meg a hazai és külhoni magyarok közti baráti szálak erősítése céljából. Fontosnak tartjuk a barátkozást, ismerkedést és a nemzettudat-formálást. Annak résztvevői pedig ekképp álltak össze: a felvidéki Marianummal és a kárpátaljai iskolával már korábban együttműködtünk, a többi intézményt pedig mások ajánlották nekünk. Például az erdélyit az ottani rádió egyik munkatársa, a horvátországit pedig az egyik diákunk, aki a szüleivel korábban Laskóról költözött Piliscsabára, a vajdasági iskola pedig először a laskói találkozón vett részt. Miközben e helyszínek cserélődnek, egyes diákok több találkozón is voltak, s hozzájuk folyamatosan újabbak is csatlakoznak. A kísérőtanárok viszonylag stabilak. Ismerek olyan hajdani résztvevő diákot, aki immár egyetemistaként is barátkozik az itt megismert ifikkel, amit nagyszerű dolognak tartok” – fejtette ki az ötletgazda.

Kovács Beáta pedagógus, az Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központ csapatának vezetőjeként a Ma7-nek elmondta: „A Beregszászi járásban fekvő településünk magyar tannyelvű alapiskolájában 9 évfolyam 110 tanulóval működik, de mivel az ukrán-orosz háború miatt a diákjaink fele családjával korábban Magyarországra menekült, ezért ez csak online módon kivitelezhető. Ők továbbra is az iskolánkban vannak nyilvántartásban, ekképp biztosítva annak megmaradását. A háború miatt mindent át kellett szerveznünk, óvóhelyeket kellett kialakítanunk. Szerencsére, mi, ketten pedagógusok hat tanulóval zökkenőmentesen átjutottunk az országhatáron. Mindig szívesen veszünk részt ezen az iskolatalálkozón, amely az összetartozásunkról és magyarként való megmaradásunkról szól…”.

Kriják Diána a kollégájával együtt 7 felső tagozatos laskói diákokat hozott Komáromba.

„A 8 évfolyamos, magyar általános iskolánk 1543 óta működik Horvátország javarészt reformátusok által lakott helységében. Az Eszék-Baranya megyéhez, illetve a Bellyei járáshoz tartozó járásunkban 3 magyarlakta településen hozzávetőleg 10 ezer magyar él. Laskón és a hozzánk tartozó, 1-4. évfolyamos várdaróci, illetve kopácsi iskolában összesen 76 tanulónk van a kis létszámú osztályokban. A mi tanáraink és diákjaink 18 éve vesznek részt ezen az iskolatalálkozón, ezzel is erősítve a kevés hazai magyar gyermek nemzettudatát. Fontos, hogy a más-más külhoni magyar területen élő gyerekek tudatosítsák: bár szétforgácsolódva, de továbbra is az anyanyelvén beszélve, Kárpát-medence-szerte élnek magyarok. Tudom, hogy a korábbi résztvevők közül többen máig kapcsolatban vannak a találkozón megismert és megkedvelt barátaikkal” – nyilatkozta portálunknak.

Földes Varga Katalin marianumi pedagógus, a rendezvény médiafelelőse a tervezett programról számolt be. A szerdai napot az ismerkedésnek  – barátkozásnak szánták. Csütörtökön délelőtt Keszegh Béla polgármester a Városi Hivatalban fogadta a találkozó résztvevőit, akik onnan ellátogatnak a közeli erődbe. Délután pedig sportnap keretében élvezhetik a vadregényes Holt-Vágnál kínálkozó lehetőségeket, egyebek mellett csónakázhatnak és vízibiciklizhetnek is. A vendégtanárok pedig meghívást kaptak a polgármesterrel közösen elfogyasztandó ünnepi vacsorára is.

A pénteken reggel 9 órakor kezdődő diákvetélkedő tervezett témája: Komárom nevezetességei. Azelőtt a marianumi aulában mindegyik térség csapata elkészíti saját paravánját, melyen az iskoláját mutatja be. Majd déltájt a gútai Vermes-lovastanyára kirándulnak, ahol íjászkodásban, lovaglásban és érdekes előadásokban lesz részük. A vendégtanárok este megtekintik a Komáromi Jókai Színház egyik produkcióját.

Az iskolai aulában megtartandó szombati gálaesten valamennyi iskola saját műsorral mutatkozik be, hangulatos zárásként pedig a jelenlevők majd együtt vigadhatnak a táncházban. A szervezők remélik, hogy mindnyájan szép élményekkel és maradandó emlékekkel utaznak vissza a szülőföldjükre. Jövőre pedig egy másik iskolában találkozhatnak egymással, lélekben újraépítve Nagy-Magyarországot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »