Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Mészáros Richárd2024. 06. 18., k – 19:34

A tavaly Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus tiszteletére emlékérmét bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB a két magyar Nobel-díjas tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott forgalomba a magyar származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő sorozatában. 

Matolcsy György, az MNB elnöke a budapesti kibocsátási ünnepségen tartott beszédében méltatta a két magyar tudós világviszonylatban is kiemelkedő teljesítményét. Mint mondta, 1901 óta nem történt meg, hogy egyszerre két magyar kap Nobel-díjat, és tavaly először kapta meg az elismerést magyar női tudós. 

Matolcsy György szerint a jegybank közössége a társadalomtudományban tevékenykedik, a társadalomtudomány, azon belül a közgazdaságtudomány a pénzpolitikát próbálja a természettudományok szintjére emelni. Ezért is példaképek ők számunkra – tette hozzá. 

Hírdetés

Karikó Katalin az ünnepségen nagy megtiszteltetésnek nevezte – és mint mondta, soha nem álmodott arról –, hogy az MNB egyszer érmét bocsát ki az arcképével és nevével, mint ahogy arról sem álmodott, hogy Amerikába kerül, vagy hogy Nobel-díjas tudós lesz. 

Krausz Ferenc az ünnepségen szintén nagy megtiszteltetésnek  nevezte, hogy Neumann János vagy Gábor Dénes után most az ő arcképe és neve jelenik meg emlékérmén. Velük egy kategóriába kerülni hatalmas megtiszteltetés, mindez megindító, megható és egyúttal zavarba hozó – mondta, megjegyezve, Karikó Katalinnal dolgozni fognak azon, hogy méltók legyenek rá. 

Az emlékérméket három grafikusművész tervezte, és limitált, hat-hatezer példányban jelennek meg, az ezüst érmék tükörfényes, a színesfém változatok selyemfényes kivitelben. Az érmék szerdától a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül érhetők el. Az ezüst érmék – a rendelkezésre álló készlet erejéig – három hónapig, a színesfém változatok egy évig névértéken vásárolhatók meg. 

Az ünnepélyes kibocsátáson Karikó Katalin és Krausz Ferenc az érmékből tiszteletpéldányt, valamint az aranyból készült próbaveret egy–egy példányát vehették át. 

Az MNB 2012-ben indította el a magyar származású Nobel-díjasok sorozatát. A MNB történetében kiemelkedően fontos szerepet tölt be 2024-es év: a független nemzeti bank megalakulásának 100. évfordulóját egész éven át tartó programsorozattal, az évfordulóhoz és a jegybank történetéhez méltó eseményekkel ünneplik – hangzott el az ünnepélyes kibocsátáson.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »