Johnson szerint Oroszország 1945 óta most készíti elő a legnagyobb háborút Európában

Johnson szerint Oroszország 1945 óta most készíti elő a legnagyobb háborút Európában

Nyitókép: Jeff J Mitchell/PA via AP

Oroszország 1945 óta most készíti elő a legnagyobb háborút Európában, és az a célja, hogy körbekerítse az ukrán fővárost, Kijevet – mondta Boris Johnson brit kormányfő a BBC-nek adott interjújában. Johnson szerint bizonyos szempontból nagyon sok minden arról tanúskodik, hogy Oroszország már megkezdte a terve beteljesítését.

 „Attól tartok, hogy az a terv, amit látunk, olyasvalamire vonatkozik, ami 1945 óta a legnagyobb kiterjedésű háború lehet Európában“

– jelentette ki Johnson, aki úgy véli, minden bizonyíték arra mutat, hogy Oroszország támadást tervez Ukrajna ellen. Moszkva, amely 2014 óta az ukrán Krím megszállásával foglalkozik és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat támogatja, folyamatosan elutasítja ezeket az állításokat, és nyugati propagandáról beszél.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese a Sky televíziónak azt mondta, hogy az amerikai és a brit hírszerzésnek nem lehet hinni, hiszen az iraki invázió előtti helyzet megítélésében is súlyos hibákat követtek el, amelyet 2003-ban az USA vezette országok vittek véghez. Emellett az orosz diplomata úgy véli, hogy senkinek sem áll jogában, hogy megmondja Oroszországnak, mikor és hol végezzen katonai gyakorlatokat.

Hírdetés

A brit kormányfő Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan úgy véli, hogy közvetlen az orosz invázió veszélye.

„A valóság az, hogy minden arról tanúskodik, hogy ez a terv bizonyos értelemben már elkezdődött“

– mondta Johnson utalva a kelet-ukrajnai helyzetre, ahol a szeparatisták általános mozgósítást hirdettek, és egyre inkább kiéleződnek a harcok.

A Johnson birtokában lévő hírszerzési információk szerint Oroszország nemcsak keletről tervez támadást, hanem Fehéroroszországból közvetlenül Kijevre.

ceskenoviny.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »