Ismét ringbe szállnának a politikai veteránok?

Ismét ringbe szállnának a politikai veteránok?

Az utóbbi időben felröppentek olyan hírek, hogy több egykor aktív politikus ismét visszatérne a politikai életbe.

Februárban Rudolf Zajac, egykori egészségügyi miniszter vetette fel azt a lehetőséget, hogy a jelenlegi kusza helyzetben jót tenne az országnak, ha a jelenleg nem aktív korábbi politikusok ismét ringbe szállnának.

Humorosan megjegyezte, hogy Peter testvérének egyszer azt javasolta, hogy létre kellene hozni az SSR ( Strana Sitnianských Rytierov – Szitnyai Lovagok Pártja) nevű tömörülést, amelynek olyan egykori politikusok lehetnének a meghatározó képviselői, mint František Mikloško, Peter Zajac, Mikuláš Dzurinda vagy Ivan Mikloš.

Hírdetés

A legújabb információk szerint az utolsónak említett politikus állítólag valóban fontolgatja a „come back”-et, legalábbis Monika Beňová, Smer-SD EP-képviselője erről írt közösségi oldalán.

Ivan Mikloš egyébként az elmúlt tíz évben sem pihent a babérjain, hiszen 2016-ig parlamenti képviselő, majd éveken át két ukrán miniszterelnöknek is a gazdasági tanácsadója volt. A jelenlegi szlovák kormány hatalomra kerülésekor Richard Sulík gazdasági miniszter tanácsadójaként működött, de Sulík állítólagos „oroszbarát” kijelentései miatt felállt és távozott posztjáról.

Az egykori konzervatív-liberális szlovák politikusok visszatérését egyesek azért is üdvözölnék, mert szerintük a mostani kabinetet alkotó pártszövetség ingoványos talajon manőverezik és a legutóbbi választásokon vereséget szenvedett politikai erők ismét esélyt látnak a hatalomba való visszatérésre. A legújabb felmérések is azt mutatják, hogy az ellenzék támogatottsága minimális többséget jelentene a törvényhozásban, amennyiben most rendeznének parlamenti választásokat.

Mivel a rendes választásokig is már csak alig két év van hátra, az elemzők úgy látják, hogy egy esetleges új párt létrehozásával – ha Miklošnak valóban vannak ilyen tervei – sietni kell, annál is inkább, mivel az előrehozott választások lehetősége sem kizárt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »