Iskolai bombafenyegetés: az állam hibázott?

Iskolai bombafenyegetés: az állam hibázott?

Az e héten történt példátlan biztonsági incidens az állami szervek mulasztásának köszönhető – vélekedik Juraj Zábojník biztonsági elemző a mintegy 1300 hazai oktatási intézménynek elküldött fenyegető levél kapcsán.

Zábojník nemcsak a biztonsági útmutató hiányára mutat rá az iskolákban, hanem magára a tömeges e-mail-fenyegetések keletkezésének tényére is. Martin Královič, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának (MV) volt államtitkára is érzékeli a biztonsági útmutató hiányát, arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyen esetekben a reakció nem lehet önkényes kiürítési parancs.

Amiatt, hogy az iskoláknak eddig nem voltak biztonsági útmutatói, minden bizonnyal felelősséget kell vonni az oktatási és a belügyminisztérium illetékeseit”

– hangsúlyozta a TASR-nek adott interjújában.

Szerinte a krízishelyzetekben teendőket meghatározó biztonsági útmutatók, valamint a biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos oktatási programok nem helyettesíthetők további intézkedésekkel, például az iskolák körüli rendőri járőrözés megerősítésével. „Ezek ad hoc lépések, amelyek rendszertelenek és inkompetensek, és ha ez így folytatódik, attól tartok, hogy egy nap igazán sötét reggelre ébredünk” – tette hozzá.

A bombafenyegetések tömeges volta miatt is az állami szervekre hárítja a felelősséget.

Nem tudjuk, ki volt az, de az a tény, hogy több mint ezer alanynak küldött tömeges fenyegetésről van szó, azt mutatja, hogy nem egy-két tinédzser spontán szórakozásáról volt szó”

Hírdetés

– mutatott rá. „Úgy tűnik, hogy valaki egy olyan adatcsomaghoz jutott, amely nem volt megfelelően védett, ami engem nagyon zavar” – ismerte el.

Královič rámutat arra is, hogy mi a különbség a keddi eset és a korábbi, elszigetelt bombafenyegetések között.

Amit itt most látunk, az  tömeges kiberfenyegetés, a jelek szerint ez nem közvetlenül Szlovákiából származó tevékenység”

– zárta szavait. Már a rendőrség eljárását is a valós kockázat felmérésének tulajdonítja, meggyőződése, hogy az iskolák előtti megfigyelés és rendőri járőrözés megerősítése is alapvető fontosságú

Emlékeztetett arra, hogy a bombafenyegetés kapcsán esetenként az iskola vezetői elrendelték a kiürítést, a rendőrség utasítása nélkül. Kráľovič szerint azonban előfordulhat, hogy a kiürítés nem mindig a megfelelő eljárás.

A fenyegetés kint is előfordulhat, paradox módon, amikor egy nagyobb csoport egy nem védett területen koncentrálódik, nagyobb lehet a támadás veszélye”

– érvel. Emiatt megemlíti az úgynevezett kiürítés eljárásait, a rendőrség kiérkezéséig zárt területen történő őrzést és az azt követő lépéseket a biztonsági erők utasításai szerint.

Kedden (május 7-én) a rendőrség több mint 1300 bombafenyegetést rögzített iskolák ellen. Ez különösen súlyos terrorcselekménynek tekinthető, amely életfogytiglani börtönbüntetést von maga után. A fenyegetőző nemcsak iskolákban, hanem bankokban és elektrotechnikai üzletekben is bombákra figyelmeztetett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »