Iránban betiltottak egy lapot, mert kapcsolatba hozta Hámeneit a szegénységgel

Iránban a hatóságok betiltottak hétfőn egy napilapot, mert címoldalán rajzot jelentetett meg egy kézről, amely vélhetően Ali Hámenei legfőbb vallási vezetőé, amint meghúzza az életszínvonal szegénységi határát – adta hírül az iráni sajtó.

A Kelid című lapban még szombaton jelent meg a gazdasági helyzetet bíráló rajz Irániak milliói szegénységi küszöb alatt élnek címmel. A rajzon látható kéz vörös vonalat húz, amely alatt emberek körvonalai látszódnak. A lapot betiltó hatóságok szerint a kéz Ali Hámenei kezére hasonlít, ugyanis ugyanolyan gyűrű van rajta, amilyent a legfőbb vallási vezető visel.

Iran’s Press Supervisory Board has shut down the Kelid newspaper.

Kelid on 6 Nov published a story titled "Millions of Iranians living under poverty line" which included a graphic that appeared to show SL Khamenei drawing "the line of poverty". pic.twitter.com/bUiYDXDMpt

— Kian Sharifi (@KianSharifi) November 8, 2021

Hírdetés

A félhivatalos Mehr iráni hírügynökség értesülése szerint az iráni médiafelügyelet tiltotta be a lapot.  Az IRNA állami hírügynökség megerősítette, hogy leállították az újságot, de arról nem írt, hogy miért.

A Kelid egyelőre nem válaszol a megkeresésekre – írta az AP amerikai hírügynökség hozzátéve, hogy az újság weboldala sem üzemel.

Az iráni sajtótörvény 27. cikke értelmében az Iszlám Köztársaság legfőbb vallási vezetőjét érő sértés esetében az adott lapot betiltják, a lap vezetőjét és az állítólagos sértésért felelős szerkesztőt pedig bíróság elé állíthatják.

A muszlim országban 2018-at követően romlott a gazdasági helyzet, miután Donald Trump akkori amerikai elnök az Egyesült Államok részéről egyoldalúan felmondta a 2015-ben Irán atomprogramjáról kötött hatoldalú megállapodást, melynek lényege, hogy Irán visszafogja atomprogramját, cserében pedig feloldanak vele szemben nyugati szankciókat. Az Egyesült Államok viszont visszaállította a szankciókat. Az iráni valuta, a riál jelenleg alig több mint a tizedét éri hat évvel ezelőtti értékének az amerikai dollárral szemben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »