Az USA levette Kubát a lator államok listájáról

Az amerikai külügyminisztérium levette Kubát „a terrorizmus elleni fellépésben nem teljes mértékben együttműködő” államok listájáról – közölték szerdán amerikai külügyi illetékesek.

Hírdetés

A közlés szerint a külügyi tárca meggyőződése, hogy a körülmények megváltoztak 2022 és 2023 között a Kubára vonatkozó besorolást illetően. Az okok között említették a rendvédelmi együttműködés folytatódását az Egyesült Államok és Kuba között, aminek fényében a korábbi szankció „többé nem megfelelő”.
   
A terrorizmus elleni fellépésre vonatkozó együttműködésben elégtelen teljesítményt nyújtó országok listáját az amerikai külügyminisztérium állítja össze a kongresszus számára, amire törvény kötelezi.
   
A listán szereplő államok között szerepel Észak-Korea, Irán, Szíria és Venezuela.
   
Ez a lista nem azonos a terrorizmust támogató államok listájával (SSOT), amelyen Kuba 2021 januárja óta szerepel ismét, miután Donald Trump elnöki mandátumának lejárta előtt az akkori külügyminisztériumi vezetés visszahelyezte oda.
   
A karibi szigetországot 2015-ben, Barack Obama elnöksége idején törölték erről a listáról, és a demokrata politikus volt az első amerikai elnök 1928 óta, aki Kubába látogatott hivatalos útra.
   
Kubát 1982-ben Ronald Reagan elnök döntésére nyilvánították a terrorizmust támogató országnak, mert menedéket és kiképzési lehetőséget, valamint anyagi támogatást nyújtott gerillacsoportok és terroristák számára.
   
Demokrata párti kongresszusi képviselők és szenátorok egy csoportja áprilisban levélben szólította fel Joe Biden jelenlegi elnököt arra, hogy a lehető leghamarabb távolítsa el Kubát az SSOT-listán szereplő országok listájáról. Mexikó elnöke szintén sürgette Joe Bident a Kuba elleni szankció megszüntetésére, összekötve az illegális bevándorlás elleni mexikói fellépéssel.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »