Indonéziában sokan meghaltak a heves esők miatti áradásokban

Legkevesebb 34-en életüket vesztették az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban a heves esők okozta áradásokban, és öt embert eltűntként tartanak nyilván a mentőalakulatok – közölte a tartomány katasztrófavédelmi hatósága vasárnap.

A heves esők következtében hatalmas víztömeg zúdult le a Merapi tűzhányó lejtőjén, és hideg lávafolyammá alakulva elárasztotta Tanah Datar és Agam körzeteket – közölte a katasztrófavédelem. A víz még szombat késő éjjel öntötte el a körzetek falvait, több mint száz lakóházat és embereket sodort el magával.

"Jelenleg 34 halálos áldozatról tudunk, de a mentőakció folytatásával ez a szám tovább emelkedhet" – közölte a katasztrófavédelem vezetője a Hszinhua hírügynökséggel, hozzátéve, hogy legalább öt embert még mindig keresnek.

Hírdetés

A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy információs központokat állítottak fel az eltűntek keresésére. Az áradásokban megsérült tizenhat embert kórházba kellett szállítani – tette hozzá.

Két hónappal korábban Nyugat-Szumátra tartományban legkevesebb 19-en vesztették életüket a heves esők hatására kialakult áradásokban és földcsuszamlásokban, több mint 70 ezer embert pedig evakuálni kellett a környékről. A tartomány fővárosában, Padangban és nyolc másik körzetben csaknem hétszáz ház semmisült meg, hidak omlottak össze, és a víz mintegy 113 hektárnyi termőföldet is elöntött.

A Merapi tűzhányó legutóbb januárban tört ki, akkor mintegy 1,3 kilométer magasságba lövellt fel hamut és füstöt, de halálos áldozatokat nem követelt. A vulkán ezt megelőzőn decemberben is kitört, akkor 23-an haltak meg a katasztrófában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »