Időskorban csökkentheti a demencia esélyét az internet használat

Időskorban csökkentheti a demencia esélyét az internet használat

Egy amerikai tanulmány szerint csökkentheti a demencia kialakulásának valószínűségét az ésszerű mennyiségben történő internethasználat – számolt be egy az amerikai geriátriai intézet lapjában (Journal of the American Geriatrics Society) közzétett tanulmányra hivatkozva a Natural News.

Az idősebb korosztályra összpontosító tanulmány megállapítása szerint az internetet nem használó kortársaikhoz képest felével kisebb volt az esélye a demencia kialakulásának azoknál az idősebb megfigyelt személyeknél, akik naponta rendszeresen egy bizonyos időt töltöttek internethasználattal. A vizsgált csoportnál azok esetében mutatkozott legalacsonyabbnak az időskori demencia kialakulásának az esélye, aki napi legalább 6 percet, de legfeljebb 2 órát töltöttek a világhálón.

Érdekesség, hogy az idősek vizsgált csoportjának esetében a demencia kialakulásának esélyének csökkenése az internethasználók körében az elért iskolázottsági szinttől, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül megmutatkozott. A tanulmány megállapításai amiatt is érdekesnek számítanak, hogy a fiatal és a legfiatalabb korosztályok esetében éppen a túlzott internethasználat olyan negatív következményeire mutatnak rá a tanulmányok, mint a depresszió kialakulásának megemelkedett esélye.

Hírdetés

A tanulmány szerint a vizsgált csoportban a rendszeres internethasználóknál 1,54 százalékos esély mutatkozott a demencia kialakulására, míg a nem rendszeres internethasználók esetében ennek esélye 10,45 százalék volt. A tanulmány készítése során, a demencia kialakulásának időtartamát elemezve tették annak fő megállapítását, azt, hogy a rendszeres internethasználók körében a demencia kialakulásának veszélye 57 százalékkal volt alacsonyabb, mint a nem rendszeres internethasználók körében.

A 2021-ben és 2022-ben elemzett adatok gyűjtését több, mint 18 ezer, 50 és 65 év közötti személy bevonásával végezték, esetenként legkevesebb 8, legtöbb 17 éven át tartó megfigyelésre alapozva.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »