Hónapokig nem volt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak saját honlapja, sebtében összedobtak egyet

Hónapokig nem volt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak saját honlapja, sebtében összedobtak egyet

A 24.hu május végén fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökéhez, Péterfalvi Attilához a Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlan működése miatt. Az állami szervet február 1-jén hozták létre, de honlapja csak most lett, nagy valószínűséggel az is csak a portál érdeklődése miatt. Már a megalakuláskor sejteni lehetett, hogy a hivatalt mennyire lehet komolyan venni: indulása után egy héttel se e-mail-címe, se telefonszáma nem volt, ráadásul a Parlamentet tüntették fel a címként – azt is csak ideiglenesen.

A láthatatlan hivatal nagyon is látható összegeket kap

A NAIH elnöke nem vette fel a kesztyűt, a következő választ adta a 24.hu-nak.

A hatóság 2024. június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája.

Ahogy a portál is rámutat, a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak több mint négy hónapig nem volt honlapja, nyilvános telefonos elérhetősége, és

azt sem lehetett tudni, hogy hányan dolgoznak ott, kik a vezetői,

leszámítva Lánczi Tamás elnököt, akit nem mellesleg a miniszterelnök javaslatára neveztek ki, potom ötmilliós fizetéssel.

Hírdetés

A portál mindent megtett, hogy elérje a hivatalt, de nem jártak sikerrel. Pedig februárban 48,3 millió, márciusban 100 millió, májusban pedig már 1 milliárd 647 millió forintot csoportosítottak át a hivatal dologi kiadásaira a központi tartalék terhére kormányhatározatokkal.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt a hivatalos indoklás szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét. Ehhez képest maga a szerv is átláthatatlan és elérhetetlen volt hónapokig, mintha csak egy kamuhivatal lenne.

Ég a kezeik alatt a munka

Váratlanul több közérdekű adatot is közzétett a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Kiderült például, hogy

Lánczi Tamás elnöknek két helyettese van, Berzi Gergely és Szablics János. A hivatal többi vezetőjét nem nevezték meg, pedig három igazgatóság, egy főtitkárság és egy kutatóintézet is segíti a munkát állítólag. Március végén már 26-an dolgoztak a hivatalban. Közülük az egyik vezető juttatásaira 7,7 milliót fizettek ki, a 25 további foglalkoztatottnak pedig 34,3 milliót a március 31-ei állapot szerint.

Idén 2 milliárd 455 millió forint költségvetési támogatásban részesülnek.

Egyelőre egy darab jelentést sikerült produkálniuk, amelynek lényege: indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »