Heger: A demokratikus világnak össze kell fognia Putyin ellen

Heger: A demokratikus világnak össze kell fognia Putyin ellen

A demokratikus világnak össze kell fognia és fel kell tartóztatnia Oroszország harci cselekményeit – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő a brüsszeli kétnapos EU-csúcs félidejénél.

A csúcstalálkozó elején Joe Biden amerikai elnök is rész vett, és videókonferencia keretében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is becsatlakozott. Az “első nap” tárgyalásai így csütörtökre virradóra, hajnali fél kettőkor zárultak.

Heger felhívta a figyelmet, hogy nem jellemző, hogy harmadik (nem uniós) országok vezetői kapcsolódnak be a tárgyalásokba. Hangsúlyozta, hogy az tagállamok ismét megerősítették egységes kiállásukat az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben.

“Elutasítjuk, és koordináltan együttműködünk, és kemény szankciókat fogadunk el azért, hogy az agressziónak minél hamarabb vége legyen”

fogalmazott a szlovák kormányfő.

“A demokratikus világnak egységesnek kell lennie, és egységes is. Ez egy olyan erő, amivel Vlagyimir Putyin nem számolt, amivel nyomást kell rá gyakorolnunk úgy, hogy térdre kényszerítsük és hogy véget vessünk az agressziónak”

Hírdetés

mondta Heger.

Elmondása szerint szlovák javaslatok is bekerültek a csúcstalálkozó zárónyilatkozatába, például, hogy ne csak a háború alatt, de utáni az újjáépítésnél is kapjon támogatást Ukrajna, mert ezek a támogatások nélkülözhetetlenek, hogy teljesítse az uniós csatlakozás kritériumait.

Leszögezte, hogy az EU nem hajlandó engedni a csatlakozási feltételekből, ezért az olyan országoknak, mint Moldova, Grúzia és Ukrajna, tanácsadói támogatásra is szüksége lesz a felzárkózáshoz.

“Ezeknek az országoknak tapasztalatainkkal, reformok terén szerzett know-how-val, befektetési tanácsokkal kell segítenünk”

fogalmazott a kormányfő. Ennek ellenére kijelentette azt is, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozata leszögezi, hogy “Ukrajna az európai család tagja”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »