Haumann Péterre emlékezik a közmédia

Haumann Péterre emlékezik a közmédia

Rendhagyó műsorváltozással emlékeznek a tegnap elhunyt Haumann Péterre a közmédia csatornái. A Dunán ma este a nemzet színészének, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek 1973-as tévéfilmjét, a III. Richárdot tűzik műsorra, míg az M5 kulturális csatorna a Nagyok című portréműsorral tiszteleg a színművész munkássága előtt.

Méltósággal viselt hosszú betegség után, 81 éves korában hunyt el szombat délután Haumann Péter, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.  Utána a Pesti Magyar Színházban játszott.

Gazdag és sokrétű pályafutása egyik kiemelkedő állomása volt a III. Richárd címszerepe. Shakespeare drámájának 1973-as televíziós feldolgozásában olyan nagyszerű partnerekkel játszhatott, mint Békés Rita, Sulyok Mária, Bánsági Ildikó, Kozák András, Egri István és Latinovits Zoltán.

Hírdetés

Az M5 csatornán délután szintén egy Haumann Péterrel készült portrébeszélgetés kerül be a programkínálatba. A Nagyok című portréműsor első része ma 15:50-től, második része pedig holnap 15:25-től látható a csatornán.

A Kossuth Rádió kulturális műsora, a Kalendárium is csatlakozik a megemlékezéshez. Holnapi adásukban egy rendhagyó összeállítással készülnek, hogy elismeréssel adózzanak a közkedvelt magyar színművész munkásságának.

III. Richárd – május 29-én, a Magyarország szeretlek! után, 21:30-tól a Dunán! Nagyok – portrébeszélgetés Haumann Péterrel ma 15:50-től és hétfőn 15:25-től az M5-ön!

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »