Hányféle szürkehályog létezik?

Hányféle szürkehályog létezik?

A szürke hályog egy fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség, amely bár a korosabb emberek látásromlásának egyik leggyakoribb oka, mégsem kizárólag az időseket érinti. A szürke hályognak ugyanis összesen négyféle formája létezik, ezek pedig más és más okból alakulhatnak ki.

A szürke hályog a nevét onnan kapta, hogy a betegség a szemlencse elszürkülésével jár, az érintettek látása pedig idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön néznének keresztül – írja a Házipatika.com.

Adatok szerint 65-75 éves kor felett a népesség nagyjából fele szenved szürke hályogtól, a betegség gyakorisága pedig 75 éven felül további 20 százalékkal növekszik. Az időskori szürke hályog az öregedés természetes velejárója. Nem árt azonban ismerni a korral kialakuló szürke hályog leggyakoribb fajtáit:

Hírdetés

Ez a típusú szürke hályog egy már elvégzett szürkehályog-műtét után alakul ki, hónapokkal vagy akár évekkel a beavatkozás után. A jelenség oka az,  hogy a lencse tokja a műtétnél megmarad, ez a lencsetok pedig idővel újra homályossá tud válni, így a későbbiekben zavarhatja majd a látást. Az esetek többségében a másodlagos szürke hályog mindkét szemet érinti. Jó hír, hogy ez a probléma egy ambuláns kezeléssel néhány másodperc alatt megszüntethető.

Adatok szerint átlagosan minden kétezredik gyerek szürke hályoggal születik. A betegség az esetükben nem feltétlenül egyenlő a látás beszűkülésével, ám, ha mégis, akkor a látásuk helyreállításához feltétlenül műtétre van szükség. Ez a típusú szürke hályog örökletes is lehet, de kialakulhat más alapbetegségekhez kapcsolódva is.  Traumás eredetű szürke hályog

Traumás eredetű szürke hályogról akkor beszélünk, ha a szemet nagy erejű tompa ütés, fizikai erőbehatás (például teniszlabda, szembe csapódó faág, pezsgős dugó okozta sérülés) vagy perforációt okozó sérülés éri.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »