Friss, egészséges, megbízható a járvány idején is – ezek a közösségi gazdaságok várják a tagokat 2021-ben

Friss, egészséges, megbízható a járvány idején is – ezek a közösségi gazdaságok várják a tagokat 2021-ben

Aki friss, helyi bio minőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz! Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, sőt, már térkép is segíti a választásotokat.

A közösségi gazdaságok biztos pontot jelentettek a fogyasztóknak a járvány idején egész Európában és Magyarországon is. Ilyenkor tavasszal lehet tagként csatlakozni hozzájuk, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottuk a listát arról, mely gazdaságokhoz lehet csatlakozni.

Ebben az évben ráadásul egy térkép segítségével is kereshettek magatoknak gazdaságot amin azt is jól látszik, hol lehet átvenni heti zöldség-gyümölcs dobozotokat.

#shops-map .popover{ min-width:250px;}.gazdasagok-feature-content{ display: flex; justify-content: space-between; align-items: flex-start;}.gazdasagok-feature-content img{ border-radius:5px;}.gazdasagok-feature-content .feature-thumb{ padding-right:5px;}.gazdasagok-datatable tbody>tr>td.mobil-datas,td.atvevo_loc{ display:none;}.shops-datatable td.details-control::after,.details-control-mobil::after{ display: inline-block; vertical-align: middle; font-family: „Font Awesome 5 Free”; font-weight: 700; line-height: 1; text-align: center; width: 1.25em; content: „f078”; color: #819d87;}.datatable-atvevopontok{ padding-top:15px;}.shops-datatable tr.shown td.details-control::after,.details-control-mobil.shown::after{ content: „f077”;}.details-control-mobil{ padding:5px 10px;}.jelmagyarazat{ display: flex; justify-content: flex-start; align-items: flex-start; padding-bottom:30px; padding-top:10px;}.jelmagyarazat > div > span{ padding:0 15px 0 0px;}@media only screen and (max-width:1023px){ table.gazdasagok-datatable{ max-width: 100% !important; width: 100% !important; border:0; } .gazdasagok-datatable th{ display:none; } .gazdasagok-datatable tbody>tr>td{ width:100%; border:0 !important; display:none; padding:10px 0; } .gazdasagok-datatable tbody>tr>td.mobil-datas{ display:block; } .details-mobile{ border:1px solid #000; } .details-modile-title{ display: flex; align-content: center; align-items: center; } .details-modile-title>span>p{ padding:3px 0; } .details-modile-first{ padding:5px 10px; } .mobile-details{ border-top:1px solid #000; padding:5px 10px 10px 10px; display:none; } .mobil-datas p{ padding:0; margin:0; line-height: 1; } .jelmagyarazat{ flex-wrap:wrap; }} Gazdaságok Átvevőpontok Keresés Kategória Összes kategóriahús  (2)tojás  (1)zöldség  (15) Hely Összes helyBalassagyarmat  (1)Barnag  (1)Budakeszi  (2)Budapest 01. ker.  (2)Budapest 02. ker.  (3)Budapest 03. ker.  (4)Budapest 06. ker.  (2)Budapest 08. ker.  (2)Budapest 09. ker.  (2)Budapest 11. ker.  (2)Budapest 13. ker.  (3)Budapest 14. ker.  (1)Budapest 15. ker.  (1)Budapest 16. ker.  (1)Budapest 17. ker.  (1)Budapest 18. ker.  (2)Budapest 23. ker.  (1)Debrecen  (1)Dunakeszi  (1)Dunasziget  (1)Göd  (1)Gyömrő  (1)Herceghalom  (1)Hódmezővásárhely  (1)Keszthely  (1)Kiskunfélegyháza  (1)Kistelek  (1)Körmend  (1)Kőszeg  (1)Maglód  (1)Mosonmagyaróvár  (1)Pátka  (1)Pilisszentiván  (1)Pomáz  (1)Pusztaszer  (1)Sárvár  (1)Szanda  (1)Szeged  (4)Székesfehérvár  (1)Szentendre  (2)Szigetmonostor  (1)Szombathely  (1)Tahitótfalu  (1)Vác  (2)Vasvár  (1)Veszprém  (1)Zalaegerszeg  (1) Gazdaság neve Termékek Átvevőpontok Díj Lokációk Mik azok a közösségi gazdaságok?

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

Közösségi gazdaságok – ezt nem kapod meg a piacon

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gzdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1000 családot látnak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

Az év eleje a gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja.

16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent – tudhatjuk mege a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci legutóbbi, 2014-es adataiból. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a fogyasztóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.

Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze.  Jelenleg nagyjából 15 ilyen gazdasággal működünk együtt Szigetmonostortól Hajdúböszörményig.

Biztos forrás a járvány idején is

Ételfelhalmozás, online rendelés, fagyasztott élelmiszer, kenyérsütés és sok főzés: a 2020-as év sok kihívást hozott a családoknak az élelmiszer beszerzés terén, és a 2021-es is hasonlónak ígérkezik. Sokan most jöttek rá igazán, mennyire fontos a megbízható forrásból származó élelmiszer.

A közösségi gazdaságok tagjai ebben a nehéz időszakban kivételes helyzetben voltak: a gazdák a koronavírus időszakában is zökkenőmentesen ellátták vásárlóikat friss, helyi szezonális élelmiszerrel egész Európában és Magyarországon is – derült ki az Urgenci által végzett felmérésből. Meg is növekedett az érdeklődés irányukban, egyre többen keresik a megbízható forrásból származó, helyi élelmiszerek forrását. 

Jó a vásárlónak és a gazdának is

Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss zöldség, gyümölcs, tojás vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok rugalmasságuknak és tagokkal való közvetlen kapcsolatnak köszönhetően könnyen alkalmazkodtak a megváltozott egészségügyi és biztonsági előírásokhoz, az élelmiszerátadás zökkenőmenteses és biztonságosan zajlik.

Hírdetés

A tapasztalataink szerint a közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény volt a karantén idején, hogy legalább heti egyszer találkozhattak a gazdálkodóval, ha csak távolról is, de odaintegethettek a közösség többi tagjának és a különféle közösségi platformokon keresztül rengeteg receptet, tippet tudtak megosztani egymással a megváltozott helyzetben.

A gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a fogyasztóikat, pontosan tudják, mennyire fontos szerepük van a velük kapcsolatban álló családok életében, különösen most, a járvány idején.

„Amit a legjobban szeretünk az nem is a zöldség, hanem maga a közösség.

Amikor csütörtökön elvisszük a zöldséget az átadópontra, az nekünk a heti ünnepnap” – meséli Szekeres Nikolett, az ópusztaszeri Esőleső Ökotanya gazdája.

Nem csak helyi, egészséges is 

A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer mindenképpen Magyarországon termett, leggyakrabban a közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek. 

 „Itt tudom, hogy melyik gazdaságból származik az élelmiszer, amit megeszünk. Biztos lehetek benne, hogy biozöldséget kapok, vegyszermenteset”

– magyarázta nekünk Lazsádi Klementina, a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontján, ahol a Szandaszögi Ökokertészet és a Táncoskert Biogazdaság tagjai veszik át hetente friss zöldség tojás és hús adagjukat.

 A közösségi gazdaság Neked való 

Ha kedvet kaptál és csatlakoznál egy ilyen zöldség- vagy húsközösséghez, fusd át listánkat, amiből kiderül, kinek való biztosan ez a vásárlási forma. A közösségi gazdasághoz tartozás akkor fog bejönni Neked, ha 

keresed a jó minőségű, egészséges bioélelmiszereket; szeretsz főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;fontosnak tartod, hogy támogasd a közelben élő gazdálkodókat; környezettudatos vagy; szeretnél egy közösséghez tartozni; készen állsz arra, hogy hetente, ugyanabban az időpontban vedd át az élelmiszert.  Ahol várják a tagokat 

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2021-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján találjátok meg. Amikor sorra felkerestük a gazdákat kiderült, hogy idén egy kivételével valamennyiükhöz lehet csatlakozni. Ha kevet kaptál, érdemes minél előbb érdeklődni a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek. 

Idén egyesületünk egy térképpel is segíti a tájékozódást, amin jól tászik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is itt kereshetőek.

A térképhez csatolt táblázatban azon is végigfuthattok, melyik gazdaság milyen terméket kínál, hol lehet tőlük átvenni és mennyi a tagdíj. Az első oszlopban található ^ jelre kattintva elérjük a gazdaságok bemutatkozóját, elérhetőségüket, a szállítási időszakot, az átvétel idejét, átvevőpontjaik pontos címét és ellenőrizhetjük azt is, rendelkeznek-e hivatalos bio-minősítéssel.  

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találtok csatlakozási lehetőséget, például Mosómagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Kőszegen, Kecskeméten vagy Zalaegerszegen. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön és Gyömrőn. 

Az összeállításba idén is azok a gazdaságok kerültek be, amelyek együttműködnek a Tudatos Vásárlók Egyesületével.

 

Ismerd meg a gazdákat! 

Idén sajnos nincs lehetőség meglátogatni a gazdaságokat vagy személyesen megismerkedni a gazdálkodókkal. A legtöbb közösségi gazdaság online hirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnéd a közösségeket és a gazdálkodókat jobban megismerni, alábbi cikkek is segíthetnek. 

Esőleső ÖkotanyaBio Pipacs közösségi gazdaságTápiódobozDunaszigeti ZöldségközösségZöldAlmárium MagosVölgy Zöldségközösség Táncoskert Birs Közösség Szigetmonostor Biokert Háromkaptár Virágosélet ZöldségközösségPitypang BiokertSzandaszögi Ökokertészet Indíts közösséget Te is!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért idén újra alapképzést szervez azoknak a gazdálkodóknak és közösségszervezőknek, akik közösségi gazdaságot indítanának. Az időpontot sajnos most még nem tudjuk megmondani, mivel a háromnapos képzést személyesen szeretnénk megtartani. Ha érdekel, jelentkezz már most Perényi Zsófinál, a közösségi mezőgazdálkodás programunk vezetőjénél a [email protected] címen.

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

The post Friss, egészséges, megbízható a járvány idején is – ezek a közösségi gazdaságok várják a tagokat 2021-ben appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »