Fico megemelné a miniszterek fizetését. A PS és a KDH nem zárták ki, hogy támogatnák az ötletet

Fico megemelné a miniszterek fizetését. A PS és a KDH nem zárták ki, hogy támogatnák az ötletet

Robert Fico (Smer) kormányfő bejelentette, hogy kormánya szeretné megemelni a miniszterek fizetését. Saját elmondása szerint nem tetszik neki, hogy a parlamenti képviselők, vagy egyes minisztériumi hivatalnokok többet keresnek, mint a kormány tagjai, akiknek nagyobb a felelőssége és fontos döntéseket hoznak. Az emelés azonban kemény menet lesz, a miniszterek fizetése be van fagyasztva, a korlátozás feloldásához pedig alkotmányos többségre, vagyis 90 mandátumra lenne szükség.

Fico szombaton facebookos videóbejegyzésében beszélt terveiről:

„Kész vagyok megoldani azt az elfogadhatatlan helyzetet, hogy miközben a kormány tagjaitól magas szintű teljesítményt és komoly döntéseket várok el, a régiókban való gyakori jelenlétet, mindent a saját költségükre állnak. És eközben tiszteletben kell tartanunk azt, hogy egy parlamenti képviselő jogi és gazdasági felelősség nélkül jelentősen nagyobb fizetéssel bír, mint a kormány tagja”

mondta Fico.

A miniszterek fizetését 2022-ben fagyasztották be, nagyjából ezer euróval kisebb a fizetésük, mint a képviselőké, ám ez még így is 4590 eurós alapfizetést jelent, ehhez még hozzá kell adni az átalánykiadások térítését, így cirka 5561 eurós havi bevételből élnek a miniszterek.

Hírdetés

Egy pozsonyi lakhelyű parlamenti képviselő ezzel szemben 6260, egy nem pozsonyi 6651 eurós fizetést kap.

A kormánypártok egyetértenek Fico javaslatával – persze, miért ne tennék. A dolog érdekessége, hogy csípőből még a progresszív PS sem mondott nemet, állítása szerint előbb látni akarja Fico javaslatát az emelésről. Ugyanakkor megjegyezte, hogy egyetért azzal a logikával, hogy a magasbeosztású kormánytagoknak kijár a felelősségüknek megfelelő fizetés.

Ján Horecký, a KDH képviselője, aki tavaly néhány hónapig oktatási miniszter volt, kijelentette, hogy bár a jelenlegi kormány esetében nem szívesen emelné meg a miniszterek fizetését amiatt, „amit tesznek”, de elismerte, hogy a miniszterek felelőssége óriása, nincs behatárolt munkaidejük, miközben a képviselők eldönthetik, „hogyan állnak hozzá a munkájukhoz”.

Az egykori OĽANO-val, ma Slovenskoval egy pártszövetségben lévő Za ľudí elutasítja Fico tervét. A javaslatot Veronika Remišová, a párt elnöke azzal kommentálta: „A tanároknak nem jut, de maguknak megszavaznák. Ezzel minden embernek a képébe röhögnek”. Majd felhívta a figyelmet, hogy jelenleg nagyon rossz a gazdasági helyzet, az energia „sem lett olcsóbb”, a mindennapi kiadások emelkednek. „És erre Fico növelni akarja miniszterei fizetését. Nevetséges” – mondta.

Mi azért hozzátesszük, hogy az ellenzék egy része örülne, ha a nyilvánvalóan felháborító javaslatért még a Fico-kormány vinné el a felelősséget a nyilvánosság előtt, ezért nem utasítja el sem a PS, sem a KDH a javaslatot, hiszen elvileg a következő választásokkor van esélyük kormányra kerülni. Így valójában Remišovának nem csak Ficot kellene kritizálnia, hanem a PS-t és a KDH-t is, hiszen annakidején támogatták Ódor Lajos megszorító csomagját, ami az energiaárak korlátozásának feloldását is támogatta. Persze, ha közpénzből osztott hivatalnoki fizetésekről van szó, holló a hollónak nem vájja ki a szemét…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »