Fico: A V4 jövője szempontjából a legfontosabb találkozó volt a mai

Fico: A V4 jövője szempontjából a legfontosabb találkozó volt a mai

A Visegrádi négyek (V4) keddi prágai találkozója az egyik legfontosabb volt a V4-es együttműködés jövője szempontjából – jelentette ki Robert Fico kormányfő.

Elmondása szerint rendkívül nehéz tárgyalás áll mögöttük, de a négy ország vezetői képesek a jövőt szem előtt tartani, egyszer véget ér az ukrajnai háború, és ezzel eltűnnek a vele kapcsolatos nézetkülönbségek is, a V4-ek pedig rendkívül fontos regionális tömörülést alkothatnak – tájékoztatott a TASR tudósítója.

„Igen, egyes kérdésekben eltérnek a nézeteink. Én nem hiszem, hogy az ukrajnai konfliktusnak létezik katonai megoldása. Az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalásokban hiszek… De valamikor véget ér a háború, talán nem mi leszünk a kormányfők, de a V4-es együttműködés rendkívül fontos lesz. Egyes elképzelésekre közösen, regionális együttműködés keretében kell reagálnunk” – mondta Fico, példaként a további EU-bővítést említve, aminek komoly hatása lesz az EU költségvetésére és a kohéziós politikára.

Ismét kitért az Ukrajnáról szóló hétfői párizsi konferenciára, és újfent kifogásolta a militáns hangnemét. Erre reagálva Petr Fiala cseh kormányfő közölte, „teljesen másképp értékeli” a konferenciát, Párizsban a fő téma szerinte a béke volt, de annak eléréséhez szükség van Ukrajna mindennemű támogatására, beleértve a katonai segítségnyújtást is.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia csatlakozik-e a cseh kezdeményezéshez, melynek keretében szerte a világon igyekeznek lőszert beszerezni Ukrajnának, a Nyugat pedig az ehhez szükséges pénzt próbálja előteremteni,

Fico hozzátette, hogy a témákat tekintve rendkívül nehéz tárgyalás volt, de az egyik legfontosabb az eddigiek közül.

„Megéltem már olyan V4-es csúcstalálkozókat is, amikor ásítoznom kellett, és kicsit unatkoztam, annyira érdektelen és technikai jellegű kérdések voltak terítéken… Ma egy másodpercig sem volt esély arra, hogy valaki ásítson vagy unatkozzon. Ez volt az egyik legfontosabb találkozó a V4 jövője szempontjából” – jelentette ki Fico a többi kormányfő társaságában.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »