Ferencz Orsolya szerint nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Ferencz Orsolya szerint nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba – mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Ferencz Orsolya emlékeztetett: a HUNOR Magyar Űrhajós Programban négy űrhajósjelölttel kezdődött meg a kiképzés.

A kiválasztási folyamatban európai és amerikai szakemberek is segítettek, és végül az a döntés született, hogy Kapu Tibor mehet az űrbe, Cserényi Gyula pedig a tartalékos lesz.

Ez azt jelenti, hogy ő is felkészül, és bármi történik, akár az utolsó pillanatban is be tud lépni, nem kell lefújni a programot – tette hozzá. Ferencz Orsolya arról is beszélt: véglegesítés alatt áll, hogy milyen kísérleteket végeznek.

Hírdetés

Az utolsó szót az amerikaiak mondják ki, mert a kísérletekhez szükséges eszközöknek szigorú feltételeknek kell megfelelni például súlyukat, áramigényüket illetően.

Anyagtudományi, sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán, és az űrhajós a magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből – ismertette.

Az „indítási ablak” az idei év végétől jövő év közepéig van, de a NASA hatásköre meghatározni azt, hogy mikor lesz pontosan az űrutazás. Ezt remélhetőleg heteken belül közlik – tette hozzá Ferencz Orsolya.

A miniszteri biztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt: az űrhajós programot számos intézmény segítette: a Magyar Honvédség a Gripenekkel, valamint szárazföldi és vízi túlélő kiképzéssel, a Terrorelhárítási Központ izolációs tréninggel, a Semmelweis Egyetem pedig speciális szűrővizsgálatokkal járult hozzá annak sikeréhez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »