Ferenc pápa együttérzését fejezte ki a több ezer áldozattal járó líbiai áradások kapcsán

Ferenc pápa szeptember 12-én, kedden küldött táviratában mélységes sajnálatát fejezte ki a több ezer ember halálát és hatalmas pusztítást okozó líbiai áradások miatt. Minden érintettet imáiról és közelségéről biztosított.

A Szentatya „nagy szomorúsággal értesült a Líbia keleti részén bekövetkezett áradások által okozott pusztításról és a nagy számú halálos áldozatról”. A pápa biztosította az érintetteket, hogy „imádkozik az elhunytak lelkéért és mindazokért, akik gyászolják őket”. Részvétét fejezte ki Líbia népének Pietro Parolin bíboros vatikáni államtitkár által aláírt táviratában, amelyet Savio Hon Tai-fai érseknek, Líbia apostoli nunciusának küldött.

A Reuters hírügynökség szerint a Daniel vihar a Földközi-tengeren áthaladva Líbiában csapott le, ahol elpusztította az ország keleti részén található Derna városának mintegy negyedét, miután a viharban átszakadtak a gátak. Csak Dernában már legalább ezer holttestet találtak, de a hatóságok arra számítanak, hogy a halottak száma sokkal magasabbra emelkedhet. A Vöröskereszt tájékoztatása szerint országszerte tízezer ember eltűnt az áradások következtében.

Táviratában a Szentatya „szívből jövő lelki közelségét” fejezte ki a katasztrófa sérültjeinek, az eltűnt szeretteikért aggódóknak, valamint a mentő és segélynyújtó tevékenységben részt vevőknek. Ferenc pápa a vigasz, az erő és a kitartás isteni áldását kérte a tragédia minden érintettje számára.

Hírdetés

Sandro Overend Rigillo ferences püspök, az ország északkeleti részén, a Földközi-tenger partvidékén fekvő Bengázi Apostoli Vikariátus helynöke kedden reggel nyilatkozva a Vatikáni Rádiónak elmondta: „Itt egészen nyugodtak vagyunk. Erős vihar volt, de itt nincsenek különösebb problémák. A hatóságok azonban elrendelték, hogy három napig maradjunk otthon. A probléma inkább a hegyekben van.” Beszámolt arról, hogy felvette a kapcsolatot a közelben élő al-bajdai szerzetestestvérekkel, és megbizonyosodott arról, hogy biztonságban vannak, „még ha nagyon féltek is”. Emlékeztetett, hogy „nagyon ritkák az ilyen horderejű viharok Líbiában, talán ez az első eset, hogy ilyesmi történik”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »