Bonnból sugározta a demokráciát a német elnök

Az egykori szövetségi fővárosból, Bonnból "sugárzó higgadtságot" hozta fel példaként Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök az alkotmány 75. évfordulója alkalmából rendezett bonni "demokráciafesztiválon" tartott beszédében arra, hogyan kovácsolta össze a politikai életet a demokraták közösségi szelleme.

"Egyfajta nyugodt higgadtság sugárzott Bonnból, és ez jót tett az országnak" – fogalmazott, mondván, hogy ez példaként szolgálhatna manapság is.

A 75 évvel ezelőtt Bonnban megalkotott alaptörvényt pedig "mesterműnek" nevezte, amely "átvezetett bennünket a háború utáni történelem minden hullámvölgyén és magaslati pontján".

Hírdetés

Az újraegyesítés előtt is voltak kemény és rendkívül heves politikai viták – mondta -, "de minden tárgyi és ideológiai ellentét mellett sem váltunk soha ellenséggé. Németország megosztottsága okán mindig is egy cél lebegett a szemünk előtt: együtt akarjuk megőrizni és megvédeni fiatal demokráciánkat."

A demokratáknak a mostani, 2024-es választási évben is az egység szellemét kell demonstrálniuk minden vita közepette is – hangsúlyozta ünnepi évfordulós beszédében Steinmeier szövetségi elnök.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »