Amerikai filmé az Arany Pálma, Mohammad Raszulof filmje különdíjas

Amerikai filmé az Arany Pálma, Mohammad Raszulof filmje különdíjas

Thriller nyerte a fődíjat Cannes-ban.

Az Anora című, New Yorkban játszódó thrillernek, Sean Baker független amerikai filmes rendezésének ítélte az Arany Pálmát a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Greta Gerwig amerikai rendező, színésznő által vezetett nemzetközi zsűri szombat este.

„Ez egy csodálatos film, tele van emberséggel (…) Összetörte a szívünket, és ugyanakkor nagyon megnevetettet” – indokolta a zsűrielnök, a Barbie című zenés film rendezője a döntést.

A győztes alkotás főhőse egy üzbég származású New York-i sztriptíztáncosnő (Mikey Madison), akinek az élete teljesen megváltozik, amikor egy luxuslakásban élő orosz oligarcha fiával szenvedélyes viszonyt kezd. A történet egy modern tündérmeseként indul, de miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek arról, hogy a fiatalok összeházasodtak, és New Yorkba érkeznek, az álmodozás Anora számára véget ér, a film pedig valódi akcióvígjátékká alakul át.

Hírdetés

A Greta Gerwig vezette zsűri a hazájában üldözött iráni rendező, Mohammad Raszulof alkotásának ítélte a Special Prize elnevezésű különdíjat.

A The Seed of the Sacred Fig Irán jelenlegi politikai viszonyait tükrözi.

Mohammad Raszulof rendezőre börtönbüntetés és korbácsolás várt Iránban, ahonnan kalandos módon sikerült elszöknie. Csütörtökön már Cannes-ban volt, pénteken a fesztivál versenyprogramjában került sor új filmje, a The Seed of the Sacred Fig premierjére.

„Raszulof már hét éve nem hagyhatta el Iránt: amikor 2017-ben hazatért Cannes-ból, ahova a Lerd / A Man of Integrity című drámáját kísérte el, bevonták az útlevelét. Börtönben ült 2022 júliusától 2023 februárjáig, mivel szót emelt a Mahsza Amíni-ügyben és az ábádáni toronyház összeomlása kapcsán – mindkét esemény demonstrációkat váltott ki, a tiltakozók a korrupt és nem megfelelően reagáló kormányt vádolták. További tüntetések hatására, általános amnesztia keretében, több ezer másik politikai fogollyal együtt Raszulof is szabadulhatott, de kevéssel ezután értesítették, hogy újabb eljárás indult ellene, azúttal a Nincs gonosz című filmje miatt, amelyet 2020-ban nem kísérhetett el a Berlinaléra, ahol aztán Arany Medvét nyert vele.”

A rendező arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy foglaljon állást a szólásszabadság és a cenzúra ellen bátran kiálló filmesek mellett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »