VII. Gömöri-Nógrádi Összetartozás Napja – ezúttal Tornalján (Képekkel)

VII. Gömöri-Nógrádi Összetartozás Napja – ezúttal Tornalján (Képekkel)

Mottó: „Volt nekünk valamikor egy FerencJóskánk, azt kívánom, hogy most legyen egy BerényiJóskánk!” – Marcinkó Zoltán, Béna község polgármestere

A Magyar Szövetség Pártja az idén Tornalján, az európai parlamenti választások előtt két héttel rendezte meg a Gömöri-Nógrádi Összetartozás Napját. A  rendezvény műsora is nagyrészt erről szólt, a kultúrműsor mellett szóltak a jelenlevőkhöz a magyar párt járási vezetői, és bemutatkoztak bemutatkoztak annak EP-képviselőjelöltjei is.

Győrfi Erika, Tornalja polgármestere üdvözölte, hogy a Magyar Szövetség immár harmadszor választotta a rendezvény színhelyéül Tornalját, azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék nagyon jól magukat a városban.

A kultúrműsor keretében felléptek a Pro Muzika női kar Püspökiből, a Harkácsi Asszonykórus, a Tornagörgői Éneklőcsoport és a Heuréka magániskola zenei csoportja.

Beszédet mondtak: Deák Ferenc rőcei járási elnök, Nagy György rozsnyói járási elnök, akik beszámoltak a Magyar Szövetség helyi tevékenységéről, biztattak az összefogásra és a választásokon való részvételre.

Cziprusz Zoltán rimaszombati járási elnök egyúttal a  rendezvény főszervezője is volt. Arról beszélt, hogy az elmúlt év a vegyes érzések éve volt. Az egy évvel ezelőtti rendezvényen Rimaszombatban sokan voltak. Akkor még bizakodtak hogy a Magyar Szövetség bejut a parlamentbe, sajnos nem így történt. 

Az elnökválasztást egészében véve sikeresnek ítélte a párt szempontjából, ám szerinte felszínre hozott egy kérdést, amelyet meg kell válaszolniuk:

„Miért tudunk egy szlovák emberre (Peter Pellegrini) több szavazót vinni, mint egy magyarra (Forró Krisztián)?”

– hangzott el a kérdés.

Szerinte a Robert Fico elleni merénylet után a helyzet bonyolulttá vált. Kiemelte, hogy függetlenül az EP választások eredményétől a pártnak rendeznie kell a sorait. Kifejezte reményét, hogy a párt jó eredményt ér el a választásokon és Berényi József lesz a befutó.

Mag Fodor Enikő, Marcinkó Zoltán és Ivanecký Ján képviselő-jelöltek a választások fontosságáról beszéltek. Arról, hogy az összetartás és az összefogás most elengedhetetlenül szükséges, nélkülük nem lesz siker.

A kampányrendezvény fő beszédét Berényi József mondta.  A magyar párt országos elnökségének tagja, Nyitra-megye alelnöke egyúttal az Európai Bizottság régiókkal foglalkozó albizottságának a tagja. 

„Mindig szívesen jövök Gömörbe, március 15-én az Önök felkérésére én mondhattam beszédet Rimaszombatban. Ismerem Gömört, annak minden gondját-baját, tudom hol van a Vály völgye és tudom, hol van Medvesalja. Az Önök vendégszeretete mindig megfogott.” 

Hírdetés

Kezdte beszédét az EP-listavezető, majd áttért a választásokra. Kiemelte, hogy a tét nem kicsi, ugyanis rossz irányba halad az Európai Unió, változások kellenek. 

A háború kérdését szerinte a fegyverek nem fogják eldönteni. Amennyiben mandátumot szereznek, a béke szószólói lesznek Brüsszelben. Békét kell teremteni. 

A bevándorlással kapcsolatban elmondta, hogy  a Nyugat már egyértelműen beszél arról, hogy a bevándorlókra a demográfiai helyzet rossz alakulása miatt van szükség. Így szeretnék feltölteni a fogyatkozó népességet. Berényi szerint ez helytelen, a népességet fel lehet tölteni jó család politikával is, megfelelő családtámogatással.

Nagy problémát jelent a gender-őrület is. Itt a másként élőkkel szolidaritást kell vállalni, de példaként nem kell őket állítani. Sajnos, ez zajlik.

Az EU Régiók Bizottságában, melynek 320 tagja van, Nagyszombat megye alelnökeként tevékenykedik. Tapasztalata, hogy a zsidó-keresztény Európa megszűnőben van. Ugyanúgy a karácsony megünneplése, karácsonyfát az európai parlamentben is már csak a Néppárt állít. Pedig településeink legszebb épületei a templomok. Nyugat-Európa nem jó irányba halad.

Persze jó dolgok is vannak, szerinte például a kohéziós alapok azok, amelyek a fejlesztést, a régiók fejlődését biztosítják.

Kiemelte, hogy csak egy magyar párt indul, ez jelent bizonyos előnyt. Ha bejutnak, a Kárpát- medence hasonlóan gondolkodó képviselőivel igyekezni fognak nagyobb hatásfokon dolgozni a magyar emberek érdekében.

„A sikerre jó esélyünk van. Azon kell dolgoznunk, hogy ennek a generációnak legyen sikerélménye. Nem szabad megengednünk, hogy elbizonytalanodjanak, itt az ideje a pozitív hangulatnak”

– mondta Berényi József a beszéde végén.

A rendezvényt Polgári Mária moderálta.

Körkép.sk megtudakolta néhány jelenlevőtől, hogy mi a véleménye a rendezvényről?

Polgári László Rimaszombatból:

„A rendezvényről egészében véve kedvezően tudok nyilatkozni, jól meg volt szervezve. Témája, célja nagyonis aktuális, hiszen választások előtt állunk. A képviselő-jelöltek felszólalásukkal tették a dolgukat, de mindenképen kiemelném Berényi József beszédét.    Berényi József most is bizonyította, hogy rátermett politikus, aki tudja, mit akar, meg is tudja fogalmazni azt hallgatósága előtt. Egy sokat tapasztalt politikust láttunk, aki valóság szerűen, hihetően megfogalmazta a világpolitika azon pontjait, problémáit, ami aggaszt bennünket és amiért el kell menni szavazni.   Mint gömöri lokálpatrióta, külön kiemelném beszédének azt a részét, ahol a Gömörről, a gömöri emberekről beszélt. Bejárta Gömört, ismeri a problémákat a Vály völgyétől kezdve egészen a Medvesaljáig. Tetszett a beszéde, úgy gondolom, az ilyen líderre nagy szükségünk van itt Gömörben.   Lekötötte a figyelmemet Marcinkó Zoltán beszéde is, aki Nógrádot képviseli. Érdekes beszédet mondott, jó retorikával rendelkezik. Én úgy gondolom, hogy még hallunk róla a jövőben.”

Bohus Gabriella Rimaszombatból:

„Nekem tetszett a rendezvény a kultúrműsort csak dicsérni tudom. Különösen tetszettek a magas színvonalon játszó zenészek és a kislány zongorajátéka. Nagyon tetszett Berényi József felszólalása, ő már március 15-én Rimaszombatban is bizonyította, hogy nagyszerű szónok. Ahogy most rólunk, gömöriekről is beszélt, megérintett engem. Elmegyek választani, azt kívánom, hogy jusson be a magyar párt, hogy legyen, aki képvisel bennünket ezekben a nehéz időkben”

– mondta el a Körképnek Bohus Gabriella.

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »