Fortélyos félelem igazgat…

Fortélyos félelem igazgat…

2020-ban jelent meg Abigail Shrier amerikai újságíró Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (Visszafordíthatatlan károk: A transzneműek őrülete elcsábítja lányainkat) című könyve, ami nagy port vert fel Amerikában, de Európában is.

A szerző az általa gyűjtött statisztikák alapján egy „másfajta képet” fest a transznemű közösségről, mint amit az egyre agresszívebben nyomuló progresszív értelmiségiek igyekeznek elterjeszteni világ szerte.

Ennek oka többek között a szerző állítása, miszerint az egész transznemű jelenség gyakran egyfajta „divathóbort, amely különösen a tizenéves lányoknak árt”. Ezt például múltbéli statisztikákkal illusztrálja, amelyeket összevet az elmúlt évek számaival, amikor az amerikai showbiznisz több prominens alakja is azt állította magáról, hogy ennek a trendnek a híve.

A művet számos helyen megpróbálták teljesen betiltani, többek között az Amazon terjesztési hálózata vagy egy japán könyvesbolt, amelyet még felgyújtással is megfenyegettek. A könyv elleni tiltakozások a Cseh Köztársaságban is elhangzottak.

Hírdetés

Csehországban az Albatros Media (AM) kiadó már régóta készült a könyv megjelentetésére. Végül úgy döntöttek, hogy nem adják ki. Hivatalosan azért, mert mielőtt a cseh piacon megjelent volna, felmérést végeztetett a szakértők és az olvasók körében. Az eredmény alapján úgy döntött, hogy eláll a tervetől. Az Albatros azonban „a megkérdezettek magánéletére való tekintettel” nem hajlandó nyilvánosságra hozni a felmérés eredményét, beleértve azt is, hogy kiket kerestek meg.

Nem sokkal azután, hogy bejelentették, az AM nem adja ki, a Bourdon Publishing érdeklődött a könyv iránt. Először a május 23-i Könyv Világa fesztiválon mutatták be cseh nyelven.

A Bourdon Kiadó éppen azért döntött a kiadás mellett, hogy előítéletek nélküli, nyílt és kifinomult vitára ösztönözzön fontos témákban. Nem áll szándékunkban egyetlen embercsoportot sem diszkriminálni vagy politikai álláspontot elfoglalni, hanem társadalmunk demokratikus normáinak megőrzése a célunk”

– áll a kiadó közleményében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »