Ferenc pápa a „Szépség diakóniája” képviselőihez: Legyetek a harmónia énekesei

Ferenc pápa a „Szépség diakóniája” képviselőihez: Legyetek a harmónia énekesei

A 2012-ben alapított francia egyesület tagjait fogadta február 15-én, csütörtökön délelőtt a Szentatya, annak alkalmából, hogy „Festival” nevű programsorozatuk tizedik évfordulójához érkezett.

Ferenc pápa  örömmel köszöntötte a húszfős közösség tagjait, élükön Robert Le Gall OSB emeritusz érsekkel (2006–2021-ig Toulouse érseke volt – a szerk.), akik jubileumi szimpóziumukra érkeztek Rómába.

A Szentatya beszédében a közösség három szempontjára hívta fel a figyelmüket: annak lelki, eseményszerű és otthont adó vonásaira.

A Szépség diakóniája hivatása spirituális szempontból, hogy segítsen a művészeknek hidat teremteni az ég és a föld között. Ébresszék fel bennük az igazság keresését a zenészek, költők, énekesek, festők, építészek, rendezők, szobrászok, színészek, táncosok soraiban vagy bármi más művészeti ág képviselőiben. A szépség ugyanis arra szólít, hogy másképpen legyünk jelen ebben a világban, mégpedig a contempláció, a szemlélődés magatartásával, hiszen

A Teremtő Istenben való hit csakis arra ösztönözheti a teremtményt, hogy önmagát legyőzve az isteni élet felé forduljon.

A második dimenzió – francia szóval événementiel – eseményszerűséget jelent, hiszen a szépség szolgálata a társulat találkozóin, bemutatóin, koncertjein és előadásain keresztül segíti a művészeket, hogy megújítsák az Egyházzal folytatott gyümölcsöző párbeszédet. Mindebben a művészek felfedezhetik az Egyház közelségét, mely párbeszédet kezdeményez a kultúrával, a művészek életével, legyenek akár hívők, akár nem.

Hírdetés

A harmadik dimenzió a művészek lakhatását érinti, aminek kérdésében éppen az egyesület gyümölcsöző apostolkodásának köszönhetően művészotthonokat teremtettek számukra szerte a világon.

A művész életét gyakran magány, olykor depresszió és nagy belső szenvedés jellemzi. A közösségük feladata, hogy felszínre hozza a művészben a benne rejlő szépséget, hogy ők maguk legyenek ennek a szépségnek az apostolai, amely életet, reményt és boldogság utáni szomjat teremt. Ez a küldetés erősíti a művész méltóságát, aki így nem érzi már, hogy elutasítják, félreértik, peremre szorítják és kirekesztik.

Végül a pápa arra buzdította az egyesület tagjait, hogy legyenek a népek közötti harmónia, a kultúrák és vallások közötti harmónia énekesei, ami most különösen fontos az emberiséget megrázó erőszak, háborúk, társadalmi válságok világában. Ráadásul ma sürgető szükség van az ember és környezete harmóniájának újjáteremtésére. A művészet ugyanis nagyon erőteljes eszköz arra, hogy közvetítse a természet szépségének üzenetét – fejtette ki Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »