Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt támadás áldozatait gyászolja

Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt támadás áldozatait gyászolja

Parolin bíboros által a gomai püspöknek címzett táviratában a Szentatya elítéli a Mugunga menekülttábor elleni támadást, ahol május 3-án két robbanás 17 embert, köztük nőket és gyerekeket ölt meg. A pápa buzdítja a kongói népet, hogy tartsa életben a reményt, a politikai szereplőket pedig arra, hogy dolgozzanak a békéért és a testvériségért.

Ferenc pápa fájdalmának ad hangot a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Goma városa közelében, a Mugunga menekülttáborban május 3-án elkövetett „aljas támadás” miatt, amelyben legalább tizenhét ember meghalt és több mint harmincöten megsebesültek. A Goma püspökéhez, Willy Ngumbi Ngengeléhez intézett, Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt táviratban Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy „közel áll mindazokhoz, akiket sújt a vak gyűlölet által vezérelt tett, amely sok gyermeket sem kímélt”.

A pápa imádkozik a sebesültekért és a szeretteiket elvesztett családokért, valamint az elhunytak lelki üdvéért. Ismételten elítél „a konfliktusok megoldása érdekében alkalmazott minden erőszakos cselekményt, amelynek mindig a szegények és a leghátrányosabb helyzetűek az első áldozatai”. Ferenc pápa arra hívja a kongói népet, hogy „tartsa életben a reményt, és sürget minden politikai szereplőt, hogy elszántan munkálkodjon a békéért és a testvériségért”.

Hírdetés

Május 3-án, pénteken két robbanás rázta meg a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek táborát Mugunga és Lac Vert területén, ahol a pápa egy kutat ajándékozott az afrikai országban tett 2023. januári apostoli útja során. Emberek ezrei keresnek ebben itt menedéket, miután elmenekültek a környező területen a kongói kormányerők és a Március 23. mozgalom (M23) elnevezésű lázadócsoport között dúló harcok elől. Az áldozatok többsége nő és gyermek; több tucat ember súlyosan megsérült, őket az amúgy is túlzsúfolt gomai kórházakba szállították. A robbanások jelentős károkat okoztak a tábor óvóhelyeiben és bizonytalan infrastruktúrájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »