FELMÉRÉS: A lakosság többsége szerint a NATO hozzájárul a biztonságunkhoz

FELMÉRÉS: A lakosság többsége szerint a NATO hozzájárul a biztonságunkhoz

FELMÉRÉS: A lakosság többsége szerint a NATO hozzájárul a biztonságunkhoz Kulcsár Péter2024. 03. 28., cs – 12:38

A lakosság legnépesebb csoportja (47%) ért egyet azzal az állítással, hogy a NATO hozzájárul Szlovákia biztonságához az Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszió idején is.

A megkérdezettek 30%-a vélekedik ellentétesen, 23%-uknak pedig nincs egyértelmű véleménye – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? elnevezésű felméréssorozat legutóbbi közvélemény-kutatásából.

Hírdetés

A NATO-tagság nyújtotta fokozott biztonságot elismerők között több a férfi, a diplomás, és így vélekedik Pozsony, Eperjes és Nagyszombat megye lakosságának többsége. 2022 februárjában, majd márciusában, közvetlenül Ukrajna megtámadása után volt a legmagasabb az így vélekedők aránya.

2023 augusztusában és szeptemberében a lakosság több mint fele értett egyet magával az ország NATO-tagságával. A megkérdezettek 55%-a vagy mindig is helyeselte a tagságot, vagy Ukrajna megtámadása után lett ez a meggyőződése.

Az új felmérést március 11-e és 15-e között végezték 1000 megkérdezett bevonásával.

A közvélemény-kutatás az MNFORCE közvélemény-kutató szervezet, a Seesame kommunikációs ügynökség, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutatási Intézete közös felméréssorozatának része.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »