Fejeléstilalom focistáknak: így előznék meg a demenciát

Fejeléstilalom focistáknak: így előznék meg a demenciát

Meccs előtti és utáni napokon tiltják a játékosoknak, hogy fejeljenek. Itt a magyarázat.

Amellett, hogy a meccs előtti és utáni edzésnapok gyakorlatai közül teljesen száműzték a fejelést, legfeljebb heti egy napra szűkítették a profi skót focisták számára előírható, ismételt fejeléssel járó edzéseket is. Az új szabályokat azt követően vezették be, hogy a Glasgow-i Egyetem egy tanulmányából kiderült: az egykori focisták körében 3,5-szeres az esélye az agyat érintő betegségekből fakadó halálozásoknak – írja a BBC.

Szakértők szerint ezt a folyamatosan ismételgetett fejelésekre lehet visszavezetni: ezzel a típusú labdakezeléssel kapcsolatosan már korábban bevezetett korlátozásokat a skót futballszövetség. A 12 év alatti játékosokat már eddig sem lehetett fejelős gyakorlatok elé állítani.

Skócia volt az első olyan ország is a világon, amely egységes, minden sportágra vonatkozó agyrázkódási irányelveket dolgozott ki.

Az új iránymutatásokat a skóciai profi férfi és női sportág 50 klubjával folytatott konzultációt követően vezették be. Egyúttal arra is felszólították a klubokat, hogy figyeljék az edzéseken a fejelések átlagos előfordulását annak érdekében, hogy minimalizálni tudják a fej labdával való érintkezését.

John MacLean, aki már több mint húsz éve a skót szövetség orvosa, részt vett abban a 2019-es tereptanulmányban is, amely a korábbi játékosok esetében előforduló demenciát vizsgálta.

Hírdetés

„Bár még van mit kutatnunk, azt már tudjuk a fejelésről és annak az agyra gyakorolt hatásairól, hogy

mérhető memóriakárosodás következik be hatására,

amely 24-48 órán át tart egy sorozatnyi fejelést követően, és hogy az agyhoz kapcsolódó fehérjék a fejelés után rövid ideig kimutathatók a vérmintákban” – mondta. Ezért szeretnék csökkenteni a fejelések számát az edzéseken.

A Hibs női csapatának védője, Joelle Murray a BBC Skóciának úgy nyilatkozott, támogatja a lépést, de elmondta, hogy nehéz lesz azt bevezetni.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a vizsgálatok eredményét, de az edzésheteket alapjaiban kell újraszerveznünk. Nem cél, hogy a játékosok természetes viselkedésükkel szembe menjenek és ne fejeljenek. De tény az is, hogy sok olyan egykori játékos szenved demenciában, akinél ennek oka a sok fejelés lehet” – fogalmazott.

A statisztika azt is megmutatja, hogy a fejelés és a demencia összefüggése erősebb nőknél. Murray azt mondja, edzéseken igyekszik elkerülni a fejelést, de meccseken nem változott a magatartása.

Andy Gould, a skót szövetség vezetője szerint már most rengeteg adat áll rendelkezésre a mérkőzésen belüli fejelésekről, ez a kutatás pedig komoly segítség az edzés közbeni fejelésterhelés megítélésével kapcsolatosa.

„Hálás vagyok a kluboknak, a menedzsereknek és a játékosoknak, amiért rendelkezésünkre bocsátották azokat az információkat és szempontokat, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy elősegítsük a megalapozott és adatokon alapuló vitát, amely a játékosaink biztonságának és jólétének védelmét célzó iránymutatások közzétételében csúcsosodott ki” – fogalmazott.

Az év elején az angol szövetség olyan iránymutatásokat vezetett be a klubok számára, amely

heti 10 nagy erejű fejelésre korlátozza a mennyiséget.

Az elmúlt években számos nagy hírű korábbi labdarúgó halt meg demenciában, köztük a Celtic korábbi csapatkapitánya, Billy McNeill és a korábbi angol világbajnok, Jack Charlton.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »