Februárban szárazon – alkoholmentes kampány indul

Februárban szárazon – alkoholmentes kampány indul

Alkoholmentes felvilágosító kampányt indítanak februárban azzal a céllal, hogy az érintetteket rádöbbentsék az alkohol káros hatására, és segítsenek nekik változtatni alkoholivási szokásaikon.

Szlovákiában jelenleg 400 000 alkoholfüggőt tartanak nyilván, és számuk évente 6000-rel emelkedik.

Erről a TASR hírügynökséget Petr Friemann tájékoztatta, aki a kampány koordinátora.

Nálunk minden 15 éven felüli lakos 11,5 liter alkoholt fogyaszt el évente. A kampány arra irányul, hogy felhívják az emberek figyelmét az alkohol káros hatására, és próbáljanak változtatni alkoholfüggőségükön. Csehországban már kilencedszer, Szlovákiában most először kerül sor az ilyen felvilágosító akcióra.

A kampány megvalósításában Klára Dzúriková, a Trencséni Kórház Pszichiátriai Klinikájának orvosnője és a klinika civil szervezetének tagjai vesznek részt.

Hírdetés

„A kampány elindítását azért határoztuk el, mert látjuk azt a riasztó helyzetet, amelyet a túlzott alkoholizálás idéz elő, és amely már túlnőtt az alkoholfogyasztás egészséges keretein. A szervezőket sokéves tapasztalatuk és a szenvedélybetegekkel való nem könnyű munkájuk késztette a kampány beindítására” – nyilatkozta Klára Dzúriková.

„Az absztinencia, még ha csak rövid távon is, de nagyon jó hatással lehet azokra, akik rendszeresen italoznak. Egy hónap után javul a máj működése, kedvezőbb lesz a pszichikai állapot és az absztinencia jótékony hatása megmutatkozik az ember külső kinézetén is” – magyarázta Ladislav Csémy, az Országos Cseh Lelki Egészség Intézetének munkatársa.

Akik részt kívánnak venni a kampányban, regisztrálhatnak a www.suchyfebruar.sk weboldalon. Ott egy tesztet is találnak, amelynek kitöltése után világossá válik számukra alkoholfüggőségük mértéke, és címeket ugyancsak találnak, hogy hová fordulhatnak tanácsért problémáikra. Szlovákiában a kampányt támogatja a pozsonyi Drogfüggők Központja és a Lelki Egészség Ligája is.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Szlovákia alkoholfogyasztásban az 53 európai ország között a 18. helyet foglalja el. Az adatok azonban anélkül készültek, hogy figyelembe vehették volna az illegálisan előállított alkohol elfogyasztásának mennyiségét. A pszichiátriai klinikákon 2019-ben a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként beállt lelki bajok és viselkedési zavarok miatt 44 070 egyén szorult kórházi kezelésre, ebből éppen a legtöbben az alkoholfüggőségük miatt.

Szlovákiában a mértéktelen alkoholfogyasztás számlájára írható valamennyi betegség és elhalálozás 8,3 százaléka. A túlzott italozás miatti halálesetek a második helyen állnak a szívbetegségek következtében bekövetkezett elhalálozások után.

(BM/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »