Farsang farka Rozsnyón

Farsang farka Rozsnyón

A Borostyán Néptáncműhely „Itt a farsang, áll a bál…” címmel gyerekeknek és felnőtteknek szóló farsangi maszkabált szervezett.

Vízkeresztkor kezdődik el a farsang időszaka, amely egészen hamvazószerdáig tart. Ezt az időszakot a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. A farsang csúcspontja hagyományos magyar nevén a „farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, amely egyben télbúcsúztató is.

Icso Valéria, a néptáncműhely vezetője köszöntötte az első farsangi bálon megjelenteket, mint felvázolta, ez az idei rendezvény egy köztes megoldás lett, mivel jövőre össze szeretnék kötni a farsangolást Rozsnyón egy főtéri maszkás felvonulással, illetve hagyományőrző műsorral.

A farsang a párválasztás időszaka volt, egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

Az idei rendezvényen a Korcos Hagyományőrző Együttes ezt a hagyományt mutatta be farsangi műsorában. A résztvevők lázasan keresték a farsangi jelmezeket, aminek a beszerzése vagy elkészítése komoly kihívást jelentett.

Hírdetés

A régi szokások szerinti előadásuk során a csoport tagjai különböző jelmezbe öltöztek, katonának, koldusnak, cigánynak, menyasszonynak, vőlegénynek. Esküvői menetet imitálnak, ördögöket, medveidomárokat, fontoskodó mesterembereket, akik mindenfélékkel „zaklatták” a közönséget. A játék gerincét maga az esküvői menet és a bolondozó mesteremberek adták.

Az elmaradhatatlan családias hangulat és egész délután kitartó jókedv jellemezte az eseményt.

A rendezvényen fellépett a Kis Sajó Gyermekzenekar és bemutatkozott a Sallangos Népi Zenekar, mely nemrégiben alakult a táncműhely berkeiben.

A szerző felvételei. 

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »